MANIFESTACIÓ LABORAL

Els educadors dels centres de menors tutelats protesten per les «precàries» condicions de treball

La Generalitat recorda que ha arribat a una acord amb CCOO i UGT per reduir hores d'atenció de la plantilla més envellida

zentauroepp36619436 barcelona   14 12 2016      sociedad     concentraci n de tr181115132241

zentauroepp36619436 barcelona 14 12 2016 sociedad concentraci n de tr181115132241

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una plataforma d’educadors socials que treballen en centres de menors tutelats de la Generalitat de tot Catalunya es manifestaran aquest dilluns –10.30 hores, davant de la seu de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) a Barcelona– per protestar per les “precàries” condicions en què es veuen obligats a treballar: agressions constants, falta de places en recursos especialitzats i amuntegament de menors en els centres. “Això repercuteix en l’atenció d’aquests nens”, asseguren. A més, els treballadors dels centres concertats critiquen elssous baixos i impagaments del seu salari. Unes crítiques que ja han fet anteriorment diversos sindicats, especialment la UGT i CGT, amb els que el Govern ja va arribar a un acord per reduir les hores d’atenció directa als treballadors de més de 58 anys.

Els educadors atenen criatures que no poden estar amb les seves famílies i que per múltiples circumstàncies acaben vivint en centres de la Generalitat, que es converteix en el seu tutor legal. “No els estem donant l’atenció i protecció que necessiten”, afirma Ofèlia Sala, portaveu d’aquesta incipient plataforma anomenada Educadores i Educadors a Lluita. I apunten diversos motius. D’una banda, el desbordament del sistema: “els centres estan sobreocupats, hi ha més nens que places”, explica Sala, que afegeix que en aquests moments hi ha centres que han hagut de desvalisar sales de jocs o de treball per instal·lar-hi llits. En altres casos, “els nens dormen amb un matalàs a terra”, diu l’educadora.

 Sense prou places

També denuncien que atenenperfils de menors molt diferents. En el mateix centre, diu, hi pot haver des de nens molt petits i nens que venen de situacions de maltractament físic a casa fins a perfils amb greus problemes de salut mental o d’agressivitat i conducta. “Els intentem tramitar plaça en centres especialitzats, però no n’hi ha, i passen mesos fins que l’aconsegueixen”, diu Sala. “Hi ha nens que han d’estar protegits i reviuen situacions agressives en els centres”, assegura la plataforma en un comunicat tot i que afirmen que qui s’emporta la majoria de cops són els educadors. El 2017, l’UGT va comptar més de 200 treballadors agredits als centres públics de la DGAIA, que són una minoria. “Quan un nen agredeix un professional, no el podem canviar de centre immediatament perquè no hi ha places, així que la víctima ha de continuar treballant amb el noi”, afirma Sala.

Notícies relacionades

La plataforma agrupa un centenar d’educadors, molts dels quals treballen en centres concertats. I no només cobren menys perquè no són funcionaris, sinó que a més han patit impagaments i retards en la nòmina dels últims mesos. 

Menys hores d’atenció

La Generalitat recorda que aquest any ha arribat a un acord amb CCOO i la UGT per reduir les hores d’atenció directa entre els educadors socials de més de 58 anys que treballen en centres de menors de titularitat pública. En concret, reduiran un 11% la seva atenció directa, que dedicaran amb treball formatiu i de coordinació en el centre.