Investigació internacional

El cànnabis en l'adolescència augmenta el risc de depressió i suïcidi en adults

Es creu que aquesta droga pot alterar el neurodesenvolupament fisiològic dels cervells adolescents

depresion

depresion

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Tot i que s’ha parat molta atenció al paper del consum de cànnabis en la psicosi, no s’ha analitzat tant si el consum de cànnabis s’associa amb més risc de trastorns de salut mental comuns, com la depressió i l’ansietat. Investigadors de la Universitat de McGill, al Canadà, i la Universitat d’Oxford, al Regne Unit, van realitzar una revisió sistemàtica i una metaanàlisi de les millors proves existents i van analitzar 23.317 persones (d’11 estudis internacionals) per veure si el consum de cànnabis en persones joves està vinculat amb depressió, ansietat i suïcidi en l’edat adulta primerenca.

Els investigadors van trobar que el consum de cànnabis entre els adolescents s’associa amb un augment significatiu del risc de depressió i suïcidi en l’edat adulta (no d’ansietat). Tot i que es va trobar que el risc a nivell individual era modest, l’ús generalitzat de la droga per part dels joves fa que l’escala del risc sigui molt més greu.

Es va trobar que el risc atribuïble a la població és del voltant del 7%, fet que es tradueix en més de 400.000 casos de depressió d’adolescents potencialment atribuïbles a l’exposició al cànnabis als EUA, 25.000 al Canadà i prop de 60.000 al Regne Unit.

La doctora Gabriella Gobbi, professora del Departament de Psiquiatria de la Universitat de McGill i científica de l’Institut d’Investigació del Centre de Salut de la Universitat de McGill, afirma: "Tot i que el vincle entre el cànnabis i la regulació de l’estat d’ànim s’ha estudiat en gran manera en els estudis preclínics, encara hi havia una bretxa en els estudis clínics respecte a l’avaluació sistemàtica del vincle entre el consum de cànnabis en adolescents i el risc de depressió i comportament suïcida en l’edat adulta primerenca. L’objectiu de l’estudi va ser omplir aquest buit, ajudant els pares i professionals de la salut mental a abordar millor aquest problema".

Troballes rellevants

Andrea Cipriani, professora de Psiquiatria de NIHR a la Universitat d’Oxford, afirma: "Observem els efectes del cànnabis perquè el seu ús entre els joves és molt comú, però els efectes a llarg termini encara no es coneixen bé". "Seleccionem acuradament els millors estudis realitzats des de 1993 i incloem només els metodològicament sòlids per descartar importants factors de confusió, com la depressió premòrbida".

"Les nostres troballes sobre la depressió i el suïcidi són molt rellevants per a la pràctica clínica i la salut pública. Tot i que el nivell dels efectes negatius del cànnabis pot variar entre els adolescents individuals i no és possible predir el risc exacte per a cada adolescent, l’ús generalitzat de cànnabis entre les generacions joves el converteix en un important problema de salut pública. El consum regular durant l’adolescència es vincula amb menor rendiment escolar, addicció, psicosi i declivi neuropsicològic, més risc d’accidents automobilístics, així com problemes respiratoris associats amb fumar", afegeix.

Notícies relacionades

L’ingredient actiu del cànnabis, el THC, fa de mitjancer en la majoria dels efectes psicoactius i relacionats amb l’estat d’ànim del cànnabis i també té propietats addictives. Els estudis preclínics en animals de laboratori informen d’una associació entre l’exposició puberal als cannabinoides i els símptomes depressius d’aparició en adults. Es creu que el cànnabis pot alterar el neurodesenvolupament fisiològic (escorça frontal i sistema límbic) dels cervells adolescents.

Tot i que aquesta revisió dels estudis observacionals va detectar els efectes del consum de cànnabis només en adolescents, no va ser possible predir el risc a nivell individual ni tampoc discernir informació sobre el risc del consum de cànnabis dependent de la dosi.