Compareixença al Parlament

La Generalitat es persona contra el seu exdirector d'Infància

L'exdirector investigat, Ricard Calvo, afirma que no sabia que podia delegar la firma, però els actuals responsables ho desmenteixen

L'oposició li retreu una falta d'ètica per atorgar contractes milionaris a fundacions en les quals després ha tornat a treballar

zentauroepp46947449 ricard calvo190213184604

zentauroepp46947449 ricard calvo190213184604 / Elisenda Rosanas

4
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Conselleria de Treball, Afers Socials i Família ja ha iniciat els tràmits per personar-se com a acusació particular en el cas judicialitzat que investiga l’exdirector de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Ho ha dit el número dos del departament en seu parlamentària, Josep Ginesta, que ha desmentit rotundament l’anterior director: "coneixia el codi de conducta dels alts càrrecs". I és que aquest ha sigut el principal argument de Ricard Calvo, ara investigat judicialment, que ha assegurat "desconèixer" que podia absentar-se de firmar per conflicte d’interessos. Aquesta ha sigut la seva primera aparició pública després que EL PERIÓDICO revelés la seva firma en adjudicacions milionàries a fundacions on treballava. No obstant, la seva feina actual segueix sent una incògnita. 

"Vaig firmar allò indelegable, ningú em va informar que em podia abstenir" ha assegurat avui davant de la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies del Parlament de Catalunya.  El PSC li ha retret aquesta resposta. "Això és de l’ABC de la política", ha dit el diputat Raúl Moreno, tenint en compte que Calvo ja havia sigut regidor d’ERC a Girona. Calvo també ha insistit que ell no va formar part de cap mesa de contractació, i només va firmar en qualitat de "donar-se per assabentat". Aquesta compareixença va ser impulsada per Ciutadans i el PSC arran de la publicació d’aquest diari on es demostrava que Calvo havia firmat contractes de centres de menors a fundacions on havia estat vinculat professionalment: Fasci, Gentis, Resilis i Plataforma Educativa. I de fet arriba dos anys després de la dimissió de Calvo al capdavant de la DGAIA, quan ja es va demanar una explicació en seu parlamentària. 

Després del seu al·legat, els dos secretaris generals de Treball i Afers Socials han vingut a desmentir-lo. "Només arribar a la Generalitat, Calvo va firmar el codi de conducta dels alts càrrecs", ha mantingut el secretari general de la Conselleria Josep Ginesta. Un document, ha explicat, on el seu article 5 explicita clarament que en cas de conflicte d’interessos els alts càrrecs tenen el deure d’abstenir-se de firmar. A més, la Generalitat ha enviat documentació als jutjats que l’han investigat en tres ocasions. L’agost i el setembre del 2018. Ara ja han iniciat els tràmits per personar-se com a acusació particular en la causa que investiga un jutjat de Barcelona

La incògnita, on treballa ara

Els grups de l’oposició li han preguntat del dret i del revés, però no han aconseguit que aclareixi en quina fundació ha tornat a treballar Calvo. Ell només ha assegurat que es tracta d’una "associació de diverses entitats" en les quals participa amb "projectes de cooperació internacional". No ho ha volgut explicar avui als periodistes. I "tampoc ens ho va dir a nosaltres", ha dit Ginesta, que després de conèixer per EL PERIÓDICO que va fitxar a Plataforma Educativa –incomplint la llei d’incompatibilitats d’alts càrrecs– li va enviar un correu electrònic per aclarir-ho.

“No tinc cap responsabilitat amb els expedients que van passar per la DGAIA”, s’ha justificat Calvo al Parlament. I de fet, ha mantingut que li van aclarir dos informes tramitats per la Direcció General de la Funció Pública, que segons ha llegit en la seva compareixença, li donaven via lliure sempre que no s’impliqués en els projectes que va adjudicar ell mateix. Un d’aquests informes és previ a la seva dimissió, el juliol del 2017. Tampoc els ha volgut mostrar la premsa.

“Jo vaig impulsar la transparència a la DGAIA”

Calvo ha mantingut que durant el seu mandat al capdavant de la direcció general que depèn d’Afers Socials va ser quan es van començar a tramitar els concursos d’adjudicació dels centres. Abans, aconseguien una negociació a porta tancada. “Nosaltres vam implantar els concursos, la lliure concurrència i la transparència en la gestió”, ha assegurat Calvo. No obstant, la diputada de Catalunya en Comú-Podem Marta Ribas li ha recordat que aquesta gestió es deu a ladirectiva europeaque havia d’aplicar tota la Generalitat. Calvo també ha criticat la políticapressupostària del govern de Puigdemont. “Vam haver de gestionar aquesta direcció general amb pressupost prorrogat i amb la incipient arribada de joves migrats”, ha lamentat.

L’oposició lamenta portes giratòries a ERC

Els partits de l’oposició han lamentat la tardança de Calvo a comparèixer, i l’han culpat de ser un exemple de “portes giratòries”.La CUP ha acusat Calvo directament d’“enriquir-se de la infància en risc”,segons ha dit la diputada Maria Sirvent. Van ser ells els que van denunciar primer el cas aAntifrauCiutadans, un dels partits que va demanar aquesta compareixença, ha comparat Calvo amb el cas 3%. "Vostès li han copiat la corrupció a Convergència" ha afirmat Noemí Lacalle.

Notícies relacionades

També el PSC i CSQEP han lamentat una “brutal falta d’ètica”. El socialista Raúl Moreno ha demanat responsabilitats als superiors de Calvo i ha exigit una "major fiscalització dels centres de menors", mentre que Marta Ribas, dels Comuns, ha implorat una resposta política a Afers Socials. "Això embruta la confiança en la gestió de tot el departament". De fet, els dos grups polítics han culpat els caps d’Afers Socials com a "corresponsables" de la gestió de Calvo. "¿Per quan la revisió del sistema de menors?", es preguntaven els Comuns i el PSC, que ha recordat que fa tres anys es va pactar una comissió per refer el model d’atenció a la infància. "Només ens reunim una vegada", ha criticat Moreno.

ERC veu "ombres de dubte"

 En nom d’ERC, la portaveu del partit Marta Vilalta ha demanat que “s’investiguin els fets” i que revelin les “ombres de dubte, si n’hi ha”. Vilalta ha proposat la creació de nous mecanismes legals que impedeixin que la situació de Calvo es torni a repetir “amb totes les lupes que faci falta”. “No pot ser que busquem els millors que treballen en l’àmbit i després ens queixem que tornin al seu sector quan deixen el càrrec”, ha afirmat la republicana.

Temes:

DGAIA