Diversos municipis troben solucions diferents per millorar la seguretat pública

Patrulles veïnals, els antics serenos i vigilants privats s'encarreguen d'alguns espais

zentauroepp46432657 sitges190208191242

zentauroepp46432657 sitges190208191242 / Laura Busquets

2
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

El suposat augment de la delinqüència o almenys la percepció més gran d’aquesta en temps en què falten policies a causa de la crisi i les consegüents retallades, ha motivat que alguns municipis busquin solucions imaginatives o recuperin altres alternatives antigues per garantir el benestar públic. Aquests són alguns dels exemples més recents:

SANTA COLOMA

El retorn del vigilant nocturn als carrers

El retorn del vigilant nocturn als carrersL’alcaldessa socialista de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va anunciar el 17 de gener passat el retorn de la figura del sereno als carrers del municipi. Els nous vigilants nocturns seran 18 homes i dones de més de 45 anys que no tinguin feina. Després d’un període de selecció i un altre de formació patrullaran tots els barris de la ciutat i si detecten algun incident greu trucaran a la policia local. No només vigilaran que ningú es deixi, per exemple, la porta d’un comerç obert, sinó que també ajudaran les persones grans que necessitin, per exemple, anar a la farmàcia o una jove a tornar de matinada des d’una estació de metro. L’objectiu final serà, segons Parlon, "pal·liar la sensació d’inseguretat i incivisme que es respira a la nostra ciutat".

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Whatsapps veïnals i protecció de pagament

Whatsapps veïnals i protecció de pagamentVeïns del barri de la Floresta, a Sant Cugat del Vallès, que viuen molt a prop de l’estació de Valldoreix, es protegeixen amb l’ajuda de l’aplicació Whatsapp. A la mínima que un veí sent o veu una cosa sospitosa, o simplement escolta una alarma, avisa el grup i tots s’organitzen per acudir-hi i avisen, a més, els Mossos. Van decidir organitzar-se després de patir nombrosos assalts, alguns amb violència, a les cases limítrofes amb la línia dels Ferrocarrils. En altres barris d’alt poder adquisitiu d’aquest municipi vallesà, com Can Trabal i Montmany, els veïns han optat per pagar vigilància privada.

SITGES

Guàrdies privats contra els manters

Guàrdies privats contra els mantersL’Ajuntament de Sitges va començar en fase de prova durant el pont de la Constitució un dispositiu de patrulles mixtes de policies locals amb vigilants de seguretat perquè els manters no s’instal·lessin al passeig Marítim, on, a més, d’exercir una activitat irregular, obstaculitzaven el pas. Per Nadal van repetir l’experiència. "Va ser un èxit perquè al final ja no s’hi instal·laven i, si ho feien, se n’anaven quan els ho demanaven els vigilants tot i que no fossin policies", explica l’alcalde, Miquel Forns, a aquest diari. "I aquests vigilants han costat el mateix que les hores extres dels policies locals, la plantilla dels quals és reduïda, però l’Estat no ens permet ampliar", afegeix. L’alcalde revela que va copiar la idea a Roses i el Vendrell.

DOSRIUS

Notícies relacionades

Patrulles de veïns en cotxes

Veïns d’urbanitzacions de muntanya de Dosrius s’organitzen per patrullar a les nits en torns amb els seus cotxes. Si entra un vehicle nou avisen els Mossos d’Esquadra. Les patrulles veïnals es van activar pels robatoris i la tardança de la policia, ja que les urbanitzacions estan molt apartades.