Lladre selectiu

¿Qui està robant bonsais al Japó?

Alguns exemplars sostrets últimament poden arribar als 50.000 euros, per la qual cosa se sospita que són destinats al mercat negre

7808be1f-f851-4619-94c3-6f415d6eb7af-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
Efe

El Japó comença a preocupar-se per uns recents robatoris tan misteriosos com capritxosos: exemplars de bonsais que, se sospita, podrien anar destinats al mercat negre.

Un dels arbrets, amb uns 400 anys d’antiguitat i un valor que pot superar els 50.000 dòlars, va ser sostret el gener passat a la ciutat de Kawaguchi, al nord-est de Tòquio, a la prefectura de Saitama.

Altres exemplars van ser robats al novembre a la capital d’aquesta prefectura, amb el mateix nom, per la qual cosa el diari ‘Asahi’, al fer-se ressò avui d’aquests fets, es pregunta si es tracta d’un cas de lladre en sèrie.

Seiji Iimura, que cultiva més de 3.000 bonsais a Kawaguchi, li van robar quatre exemplars el 13 de gener. Eren de la varietat Shinpaku, un tipus de xiprer, molt apreciat tant dins com fora del país.

"Algú molt coneixedor de bonsais s’ha d’haver involucrat en el robatori", va declarar el cultivador en declaracions publicades per ‘Asahi’.

Directe als més cars

Una de les plantes podria assolir un valor d’uns 6 milions de iens (47.810 euros o 54.587 dòlars). Iimura, de 54 anys, l’estava cuidant com si fos un dels seus propis fills, segons explica ara.

Un altre robatori anterior, el novembre del 2018, va afectar vuit exemplars d’una granja de la ciutat de Saitama administrada per Hiromi Hamano, de 81 anys, que ja va ser víctima d’un altre robatori semblant sis mesos abans. Exemplars com els Shinpaku poden acabar en mercats del Vietnam i la Xina a preus molt més alts que al Japó.

Notícies relacionades

Hamano té a la seva granja càmeres de seguretat, i en una gravació es va poder veure com el lladre anava directe a les peces amb més valor, després d’irrompre a les instal·lacions poc després de la mitjanit.

De moment, els cultivadors estan pensant la possibilitat de crear patrulles de vigilància per evitar que hi hagi més robatoris de bonsais. 

Temes:

Japó Robatoris