Almenys 10 morts en un incendi provocat en un bloc de vivendes de París

Una veïna amb antecedents psiquiàtrics ha sigut detinguda com a possible autora del sinistre

incendio-paris / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

Un incendi desencadenat durant la matinada de dilluns a dimarts en un bloc de vivendes del districte XVI de París, a l’oest de la capital francesa, ha deixat un balanç provisional de 10 morts i 37 ferits. 

El foc, d’una gran violència, es va iniciar pels volts de la una de la matinada al pati interior de l’edifici, en el número 17 bis del carrer Erlanger. Es va propagar ràpidament i els bombers no van poder extingir-lo completament fins passades les sis del matí per les dificultats per accedir-hi i la impossibilitat de desplegar les tradicionals escales automàtiques.

Uns 250 efectius han participat en les tasques d’extinció i en el rescat dels veïns atrapats per les flames. El nombre de víctimes es podria deure a la velocitat amb què es va estendre l’incendi i al fet que a molts els va sorprendre dormint.

Molts veïns van buscar refugi a la teulada, cornises i finestres per fugir de les flames, obligant els bombers a una complicada tasca de rescat que va permetre posar fora de perill unes 50 persones. Per mesures de seguretat, els dos edificis contigus al sinistrat han sigut desallotjats.

En total, s’han vist al carrer unes 60 persones. La majoria seran allotjades en cases de familiars i unes 20 als locals de l’ajuntament del districte. També s’ha obert una cèl·lula d’emergència per facilitar recolzament psicològic i assessorar els afectats sobre els tràmits administratius a seguir.

Un acte intencionat

L’edifici, una construcció dels anys 70 de vuit pisos d’altura, no tenia problemes estructurals, per la qual cosa de seguida es va obrir pas a la hipòtesi que es tractava d’un acte intencionat.

La policia ha detingut una veïna de 40 anys amb antecedents psiquiàtrics com a possible autora del sinistre, segons ha informat el fiscal de París, Rémy Heitz. En el moment de la seva detenció es disposava a incendiar un cotxe i una paperera, i presentava signes d’embriaguesa. La policia judicial s’ha fet càrrec de la investigació.

“Al principi pensàvem que era una discussió. Vam sentir una dona cridar molt fort. Cridava i cridava i, quan vam sortir, a l’edifici ja hi havia molt foc”, relatava a l’Afp el Nicolas, un veí de l’edifici de davant.

Notícies relacionades

Una disputa veïnal podria ser l’origen del drama. Quentin, un bomber de 22 anys i veí de la detinguda, ha explicat a 'Le Parisien' que hores abans del sinistre la presumpta autora dels fets va insultar la seva parella quan li va demanar que abaixés el volum de la música. Quentin va creure urgent alertar la policia, que li va suggerir que sortís de casa. Al tornar, el va sorprendre ensopegar amb la veïna a les escales. “Devia calar foc a casa meva per venjar-se”, resumeix el bomber.

El 12 de gener passat, una explosió de gas en un forn del centre de la ciutat va provocar un important incendi, en què van morir quatre persones, entre les quals, una turista espanyola

Temes:

Incendis París