AVÍS DE MAL TEMPS

Mig Espanya, en risc aquest dissabte per temporal de vent, mar, neu i pluja

El nord de la Península està en alerta important i hi ha 11 ports de muntanya tancats

nieve / periodico

3
Es llegeix en minuts
Agencias

L’Aemet va alertar dels riscos de fenòmens metereològics adversos  que afectaran durant aquest cap de setmana diferents zones de tot Espanya. La que compta amb més riscos és el nord de la península. Tot el litoral cantàbric es troba en alerta de risc important.

El mal temps i la neu caiguda les últimes hores ha causat el tancament al trànsit rodat en onze ports de muntanya, inclòs el de San Isidro (AS-112, a Aller). Quant al de Pajares (Lena), una altra de les vies que s’han vist afectades, està tancat al trànsit de vehicles pesants, si bé poden circular turismes sempre amb cadenes.

Sis carreteres de Navarra es troben tallades i a dotze cal portar cadenes, ha informat el Govern Foral.

Al Principat d’Astúries s’han tancat completament al trànsit els ports asturians de Palo (Allande), La Marta (Allande), Leitariegos (Cangas del Narcea), Connio (Cangas del Narcea), Alto del Campillo (Degaña), Tormaleo (Ibias), Somiedo (Somiedo), San Lorenzo (Somiedo) i Ventana (Teverga).

D’altra banda, es requereix l’ús de cadenes per poder circular als ports de Lavadoira (Allande), Pozo de las Mujeres Muertas (Allande), Bobia (Boal), Túnel de Rañadoiro (Cangas del Narcea), Tarna (Caso), Collada de Arnicio (Caso), Cerredo (Degaña), Acebo (Grandas de Salime), Ortiguero (Onís), Robellana (Onís), El Fito (Parres), Cobertoria (Quirós), Cordal (Riosa), Piedratecha (Tineo), Bustellán (Tineo), Casa del Puerto (Tineo) i Garganta (Villanueva de Oscos).

Lleida, en risc important

Barcelona se salva i no té cap tipus d’alerta ni perill pel temporal. Això sí, Lleida compta amb risc important per nevades, allaus i vent. L’alerta de vent, a més, també és present a les províncies de Tarragona i Girona, tot i que amb menys presència i intensitat a Girona.

Ourense, Lugo, Astúries, Cantàbria, la zona nord de Castella i Lleó (Palència, Burgos i Lleó) i el País Basc també estan en alerta per risc important de nevades i vent. Aquesta alerta s’estén a Sòria, Segòvia, Àvila i La Rioja, tot i que en menor grau, ja que l’alerta no arriba a considerar-se important.

Allaus al Pirineu aragonès

El risc per vent i nevades sí té aquesta consideració a Navarra i a la meitat est i el Pirineu d’Aragó. A més, aquestes dues comunitats autònomes també es troben en alerta per la possibilitat d’allaus. 

A Castella-la Manxa només existeix risc de vent a les províncies de Conca, Albacete i a la zona nord de Guadalajara. A Andalusia, el risc per vent es concentra a Almeria i el de nevades a Granada i Jaén. De tota manera, de la majoria del litoral andalús, només se salven Huelva, Màlaga i la majoria de la costa gaditana, que també es troba en risc per temporal de mar i vent, cosa que s’estén per totes les zones costaneres mediterrànies, tot i que en menor gravetat i intensitat que al Cantàbric.

Al litoral mediterrani les alertes pel temporal només es consideren importants a Almeria, Tarragona i Girona. 

Notícies relacionades

Per la seva part, tota la Comunitat Valenciana es troba en risc per temporal costaner i de vent. Aquest últim amb la categoria d’important a Castelló i a certes zones de València i Alacant. Totes les Illes Balears i les Illes Canàries també estan en risc per temporal costaner. A més, a Eivissa, Formentera i la serra mallorquina de Tramuntana també hi ha risc de vent.

Melilla es troba en situació de temporal costaner i de vent i amb la consideració d’alerta important. Ceuta, igual que a altres zones com Extremadura o la majoria de províncies de l’altiplà, en canvi, no es veurà afectada per la situació de risc que es viurà a gran part d’Espanya.

Temes:

Temporals