mesures antimasclistes

El Govern multarà amb fins a 10.000 euros qui s'excedeixi amb dones a la discoteca

La Generalitat aprova un protocol per perseguir actituds de violència masclista en el lleure nocturn

L'Executiu afirma que les mesures entraran en vigor quan s'aconsegueixin aprovar els pressupostos catalans

rjulve34080168 sabadell  28 05 2016 zona de bars i discoteques  zona hermet180720105710

rjulve34080168 sabadell 28 05 2016 zona de bars i discoteques zona hermet180720105710 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

El Govern inclourà a la llei d’espectacles un capítol de sancions per a comportaments sexuals vexatoris a les discoteques. La normativa, ha avisat, no obstant, l’Executiu català, no podrà ser aplicable fins que s’aprovin els pressupostos de la Generalitat. Quan el reglament entri en vigor, permetrà multar amb fins a 10.000 euros aquells homes que assetgin dones en l’entorn de lleure nocturn, un àmbit que, juntament amb l’espai públic, aglutina el 40% de les denúncies per violència sexual a Catalunya. 

Les sancions es contemplen dins d’un protocol, presentat aquest dimecres per la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el conseller d’Interior, Miquel Buch, que preveu formar en aquest àmbit 13.000 professionals, entre qels quals s’inclouen responsables de seguretat de discoteques, bars o sales de festa. 

O la policia o els empleats

"Les multes les tramitaran tant els policies com els treballadors de seguretat privada, però la sanció econòmica la imposarà l’Administració", han matisat fonts d’Interior. És a dir, els professionals, en cas que tinguin constància d’aquest tipus de conductes –susceptibles de ser considerades com a actituds de"violencia sexual masclista– recolliran les dades del sospitós i avisaran els Mossos o tramitaran la informació a la direcció general d’Administració de Seguretat de la Conselleria d’Interior. El lema és 'No en passem ni una'. 

Aquesta mesura, d’aplicació només dins de tots els establiments, entitats –públiques o privades– que organitzin activitats de lleure al territori català, supera la capacitat punitiva de la llei estatal, que contempla sancions d’entre 100 euros i 600 euros. La reforma castiga amb 1.000 euros les ofenses més lleus i amb 10.000 euros les més greus. 

La formació, dissenyada en col·laboració amb l’Institut Català de les Dones, serà obligatòria per a totes les persones d’empreses que vulguin adherir el protocol. El seu objectiu és "sensibilitzar el personal per detectar i prevenir possibles casos". Es pretén evitar que fets que no estan inclosos en el Codi Penal, però continuen sent greus perquè atempten contra les dones, quedin impunes. 

Exhibicionisme, masturbació, injúries...

Entre el repertori del que es consideren infraccions per part d’aquest protocol, amb independència que siguin alhora delictes descrits en el Codi Penal –la majoria no ho són–, hi ha:l’exhibicionisme,  la masturbació en espais públics o davant d’altres persones adultes (menors ja és un delicte penal), seguiments obscens, injúries sexuals, fer fotos de parts íntimes, assetjament amb finalitats sexuals o altres conductes que impliquen una vexació sexual. 

Notícies relacionades

"És intolerable que les dones hàgim de passar por. La violència sexual que patim és també la que com a societat hem estat disposats a tolerar. Des de sempre han existit models i patrons masculins que han legitimat els homes a violentar el cos de les dones", ha recordat Artadi. "El problema no és que estigui fallant el sistema, perquè és el sistema, patriarcal, el que està malament", ha conclòs. 

Buch, per la seva banda, ha remarcat que les dones tenen el dret a sentir-se "lliures" en qualsevol situació i per a això la societat ha d’encarregar-se abans que se sentin "segures".