POLÈMICA GESTIÓ DE FONS PÚBLICS

El PSC exigeix explicacions al Govern sobre les adjudicacions de la DGAIA

La diputada socialista Beatriz Silva sol·licita la compareixença del conseller d'Afers Socials

La Generalitat havia negat que l'exdirector d'Infància hagués fitxat entitats afins

Ricard Calvo, exdirector general d’Atenció a la Infància.

Ricard Calvo, exdirector general d’Atenció a la Infància.

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La diputada del PSC Beatriz Silva ha presentat aquest dimecres al matí una bateria de preguntes al Parlament en què exigeix explicacions al Govern català arran del’article publicat per EL PERIÓDICO sobre la participació de l’exdirector de la Direcció General d’Antenció a la Infància i Adolescència (DGAIA), Ricard Calvo, en les adjudicacions de serveis per valor de gairebé sis milions d’euros a tres fundacions a les quals havia estat vinculat.

La parlamentària, a més, ha sol·licitat la compareixença a la Cambra catalana de l’actual conseller d’Afers Socials, Chakir el Homrani. L’anterior responsable d’aquesta cartera, Dolors Bassa, va negar que l’ex alt càrrec hagués firmat contractes amb entitats afins, una situació que desmenteixen els expedients administratius analitzats per aquest diari. La diputada de Ciutadans, Laura Vílchez, s’ha afegit a la petició de compareixença del conseller, i ha sol·licitat que se li entregui una sèrie de documentació sobre els expedients informatius oberts per la Generalitat. Aquest partit ja va demanar al seu dia la seva dimissió.

La dirigent socialista considera necessari que s’aclareixi la polèmica gestió de Calvo al capdavant de la DGAIA i les quatre investigacions obertes des de diferents àmbits per la seva actuació. Un jutjat de Barcelona, l’Oficina Antifrau, la Sindicatura de Comptes i la mateixa Generalitat estan rastrejant l’actuació de Calvo, que va dimitir del càrrec l’agost del 2017. El sindicat CGT va denunciar que era un cas de "portes giratòries", ja que, després del cessament, va tornar a treballar en entitats relacionades amb les fundacions que havia beneficiat. El PSC ha instat l’Executiu de Quim Torra que aclareixi que paper està tenint en aquestes investigacions i si se’ls ha requerit informació.

El destí dels diners

La diputada ha preguntat al Govern l’estat en què es troba l’expedient informatiu obert per la Conselleria d’Afers Socials al juliol del 2017 per conèixer quin havia sigut el destí dels fons públics en l’època de Calvo, així com que doni explicacions del motiu pel qual va firmar el vistiplau de les valoracions tècniques d’adjudicacions a fundacions a les quals havia estat vinculat i quines mesures s’han pres des de l’Executiu català per evitar que es repeteixin aquestes situacions.

La Generalitat va reconèixer el 2017 als mitjans de comunicació, segons Silva, que dels 235 milions d’euros de la DGAIA, 115 es van invertir en externalitzacions i que, d’aquests, un 10% va anar a parar Fasi, una de les fundacions en la qual Calvo va treballar i que va percebre adjudicacions. Fasi forma part d’un conglomerat d’entitats que col·laboren a través d’una altra fundació: Plataforma Educativa, entitat en què Calvo havia sigut gerent. Aquest diari ha corroborat telefònicament que l’ex alt càrrec treballa actualment a la seu d’aquesta fundació.

Els socialistes també volen saber si es van complir els procediments interns per realitzar les adjudicacions, quina quantitat es va atorgar a les fundacions vinculades a Calvo (Fasi, Resilis i Gentis) i que estan sota el paraigua de Plataforma Educativa. En aquest sentit, Silva ha recordat que la llei de règim d’incompatibilitats "estableix que els alts càrrecs durant dos anys després del cessament en el càrrec" no poden desenvolupar activitats professionals privades relacionades amb expedients en què hagin intervingut directament en l’exercici del càrrec. Per aquesta raó, Silva reclama saber quines mesures ha adoptat la Conselleria d’Afers Socials per garantir el compliment d’aquest precepte.

Falta de recursos

Notícies relacionades

La diputada assegura que Calvo va dimitir en plena polèmica i després de ser acusat d’haver tornat a treballar en fundacions que havien rebut adjudicacions públiques quan ell era màxim responsable de la DGAIA. Hi havia concursos per a licitacions de serveis en què només es presentava la fundació amb què havia estat relacionada l’ex alt càrrec i, per tant, se li acabava adjudicant. Segons la parlamentària del PSC, "en un moment en què el model d’atenció a la infància està sent qüestionat i que falten recursos per atendre els nens més vulnerables, és més necessari que mai aclarir on han anat aquests recursos".

El PSC també ha fet una sèrie de preguntes al Govern català sobre l’informe de la Sindicatura de Comptes en què detalla irregularitats a la DGAIA el 2016, en l’època de Calvo. En concret, el dictamen de l’òrgan fiscalitzat recull que es van aplicar criteris de càlcul no previstos o contraris a les bases de les convocatòries de concursos i que hi ha constància d’una mancança en la supervisió dels processos de licitació i de les despeses de personal dels serveis que van rebre diners públics.