Brussel·les obre expedient a Espanya per la directiva contra l'abús sexual de menors

La Comissió Europea dona dos mesos de termini a Espanya per respondre i corregir els possibles problemes

El Govern considera que la normativa ja està traslladada i treballa en una llei encara més avançada

undefined43538611 madrid 28 05 2018  sociedad reportaje sobre los abusos sexua180529210008

undefined43538611 madrid 28 05 2018 sociedad reportaje sobre los abusos sexua180529210008

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

Els governs europeus haurien d’haver traslladat a les seves respectives legislacions nacionals, com a molt tard el desembre del 2013, la directiva contra l’abús i l’explotació sexual de menors i la pornografia infantil. Cinc anys després Espanya –juntament amb Itàlia i Portugal– és un dels Estats membres que continuen sense aplicar la normativa, segons la versió de l’Executiu comunitari, i per això Brussel·les ha decidit actuar amb un procediment d’infracció.

“Per garantir la protecció efectiva dels menors davant els abusos sexuals, els Estats membres han de complir plenament les disposicions de la directiva”, ha avisat Europa, recordant que les autoritats espanyoles ara tenen dos mesos de termini per respondre i corregir els problemes identificats. Si no, l’Executiu de la UE podria activar la segona fase del procediment d’infracció, amb l’enviament d’un dictamen motivat, pas previ de posar una denúncia davant delTribunal de Justícia de la UE.

La Unió Europea compta des de finals de l’any 2011 amb una normativa "estricta" que penalitza aquests abusos a tot Europa, que garanteix sancions als delinqüents i que protegeix les víctimes menors d’edat. Els 28 haurien d’haver-la traslladat a tot tardar el desembre del 2013 però, quan va vèncer el termini, només 12 Estats membres havien conclòs el tràmit per complir amb una directiva que incorpora en un mateix instrument jurídic disposicions que cobreixen la investigació i l’enjudiciament dels delictes i l’assistència a les víctimes i la seva protecció.

Endureix les penes

Per exemple, la normativa tipifica un ampli elenc de situacions que constitueixen abusos o explotació sexual de menors amb supòsits nous com aral’entabanament de menors a través d’internet o els abusos sexuals per mitjà de càmeres web. També endureix les penesamplia els terminis de prescripció i inclou l’avaluació obligatòria delsobstacles a l’hora de denunciar i mecanismes per permetre inhabilitar delinqüents condemnats per a l’exercici d’activitats professionals que impliquin contacte directe i regular amb menors.

Notícies relacionades

Per al Govern espanyol, totes aquestes disposicions ja estan incorporades en la legislació, i per aixo "Espanya considera que la directiva ja està traslladada", segons fonts del Ministeri de Justícia. És més, el desembre passat el Consell de Ministres va aprovar un avantprojecte de llei de protecció a la infància que, quan entri en vigor, segons l’Executiu, situarà al país "al capdavant de la UE" en la lluita contra els abusos i el maltractament infantil, informa Patricia Martín. 

La normativa eleva, per exemple, a 12 anys –fins que la víctima en compleixi 30– la data a partir de la qual comencen a comptar els terminis de prescripció, introdueix nous tipus penals per castigar la incitació al suïcidi a través d’internet,a l’anorèxia o a fer actes sexuals, i inclou el deure de denunciar i els protocols de prevenció i detecció en escoles i centres sanitaris.