crisi sobre rodes

El taxi amenaça de col·lapsar Barcelona i endureix les accions

La reivindicació contra Uber i Cabify s'estén per Catalunya i la resta d'Espanya

El gremi adverteix la Generalitat que la «tensió anirà en augment» i es pot descontrolar

zentauroepp46631461 taxis granvia eli pons190120170722

zentauroepp46631461 taxis granvia eli pons190120170722 / ELISENDA PONS

6
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Més gran i més fort. La protesta delstaxistes  contra la regulació del servei dels vehicles de transport amb conductor (VTC) esbossada per la Generalitat ha saltat de Barcelona a tot Catalunya i aquest dilluns tindrà també ressò a Madrid, on els seus companys també preveuen augmentar la pressió a l’Executiu autonòmic. El seu quart dia de vaga, el gremi, vestit amb armilles grogues, preveu col·lapsar els accessos a la capital catalana amb marxes lentes, que també es podrien produir a l’interior de la ciutat. Els grups més radicals van posar sobre la taula la intenció de bloquejar el port, l’estació de Sants o l’aeroport. Els plans i les accions concretes que es faran s’han guardat en secret. L’efecte sorpresa és clau.  

La jornada de diumenge va ser digna d’un dia de la marmota plujós amb les espases en alt. Els taxistes van mantenir el tall de la Gran Via durant tot el dia, refugiant-se del fred al seu vehicle o als bars propers. Al ser festiu i predominar el mal temps, la circulació va fluir sense grans problemes per la ciutat, que aquest dilluns veurà reforçat el transport públic en previsió de la protesta que s’espera. 

A la convocatòria d’aturada s’hi van anar sumant col·lectius d’altres poblacions, com Manresa, Mataró, Terrassa, Sabadell, Lleida, Tarragona i Sitges, la comarca del Baix Ebre i la zona del Pirineu. Des delSindicat del Taxi de Catalunya (STAC) s’ha fet una crida a tots els taxistes a solidaritzar-se i recolzar els seus companys barcelonins. La jornada de dilluns, dia feiner, serà determinant. A Barcelona, a Madrid i possiblement a altres localitats, ja que a València també es debatia ahir a la nit afegir-se a la reivindicació.

Aquest diumenge a la nit, el comitè de vaga del taxi ha convocat tot el col·lectiu a una concentració a les 9.30 del matí a la plaça de Catalunya.  "Començaran els jocs de la fam"ha assegurat en una assemblea encesa el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, amb referència a la trilogia de novel·les de ciència-ficció escrita per Suzanne Collins i on els participants en un esdeveniment televisat han de lluitar fins a la mort en un estadi fins que només queda un vencedor. Els crits de "justícia, justícia," "no passaran" i "sí que es pot" han trencat la nit gelada. "Hem de guanyar, sinó hi perdem tots", han insistit els dirigents del gremi, alhora que demanaven "comprensió" i solidaritat a la ciutadania. "Les mesures seran contundents", ha recalcat Álvarez. 

"La tensió anirà en augment"

Potser curant-se en salut i davant de la possibilitat que es repeteixin accions de violència contra els VTC, precisament el sindicat Élite Taxi, del que és portaveu, ha advertit en un comunicat a l’Administració "que la tensió anirà en augment". "Molt possiblement començarem a veure situacions, escenaris i accions que s’escapen al nostre control", han advertit.

"No podem descartar un escenari on es produeixin accions diferents per tota la ciutat i alhora. En el moment que això pugui començar a passar, advertirem les administracions que la situació se’ns ha escapat completament de les mans, cosa que ja venim advertint", diu el text.

Acord rebutjat

Els taxistes de Barcelona van rebutjar dissabte a la nit en una assemblea, celebrada com és habitual al passeig de Gràcia, entre la Gran Via i el carrer Casp, la proposta de la Generalitat que suavitzava un dels punts polèmics del decret: la contractació d’un servei de VTC a partir de 15 minuts. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va posar damunt la taula, en una reunió tensa i “dura”, segons els sindicats del taxi, que la mateixa normativa recollís una forquilla de temps addicional partint de criteris territorials, mediambientals i de durada del servei. Aquest termini el fixaria cadascun dels ajuntaments o, en el cas de la capital catalana, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), a través d’un reglament.  Els representants del comitè de vaga del taxi van sortir mitjanament satisfets de la reunió amb la Generalitat. “S’ha obert una porta”, va afirmar el sindicalista. A l’assemblea, els seus companys van rebutjar la proposta de l’Administració.

Les VTC també es mouen

Per la seva banda, els treballadors de les VTC no s’han quedat de braços creuats. Fins a les dues de la matinada passada 900 cotxes van bloquejar part de la Diagonal, segons fonts del sector. Van ajornar la seva protesta després que des de la Conselleria de Territori els hagin convocat a una trobada bilateral aquest dilluns a les 10.30 del matí.

“Hi ha un decret llei del Govern central que regula una moratòria perquè puguem continuar treballant durant quatre anys a centres urbans. Després només podrem donar serveis interurbans. La Generalitat no pot trencar ara aquesta norma. S’ha de complir el decret de Madrid i punt. Estan en joc els llocs de feina de 3.148 persones a Catalunya”, ha explicat a aquest diari José María Goñi, president de la patronal Unauto a la comunitat autònoma.

El primer tinent d’alcalde de Barcelona,Gerardo Pisarello, ha considerat aquest diumenge una “bona notícia” la proposta del Govern català per ampliar els 15 minuts per reservar una VTC i fixar una forquilla temporal addicional. A una entrevista a Rac1, l’alt càrrec municipal ha admès que l’AMB, que presideix l’alcaldessa Ada Colau, té la idea d’establir una hora com a temps mínim d’antelació. “Fa uns dies semblava irresoluble i ara sembla que hi ha un possible camí de sortida”, ha celebrat.

L’actitud mantinguda pels taxistes de Barcelona fins ara fa pensar que aquesta proposta de l’AMB serà rebutjada de ple. A les assemblees es defensa la necessitat que aquest temps per a la contractació sigui de 24 hores abans del servei, tot i que es podria abaixar fins a les sis hores. El portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, ha explicat que, ara per ara, no tenen prevista cap nova reunió amb la Generalitat, però que estan disposats a tornar-se a veure amb el Govern per continuar negociant. Abans que es trenquessin els contactes, hi havia prevista una nova trobada dimarts, tot i que aquesta cita és per ara una incògnita.

La intervenció del president

Notícies relacionades

El conseller Calvet ha assegurat aquest diumenge en declaracions a Rac1, que està “decebut” després que l’assemblea de taxistes rebutgés la seva oferta dissabte a la nit. Ha explicat que va parlar personalment amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per validar la protesta, però ha afirmat que el col·lectiu dels taxistes ha actuat de forma “intransigent”.

Calvet ha remarcat que la seva proposta atorga més “seguretat jurídica” als ajuntaments, i especialment a l’AMB, per poder incrementar el temps de precontractació dels VTC. En aquest sentit, el conseller ha sigut especialment crític amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a qui ha desafiat a “mullar-se” i dir quina és la seva oferta en aquest aspecte. “Colau ha de deixar d’ocultar-se darrere de la Generalitat, continuar criticant i donar lliçons és molt fàcil, que digui quantes hores de precontractació vol, si en vol dotze que ho digui”, ha afirmat Calvet, que ha insistit que continuarà treballant i negociant, però que el seu últim plantejament es tramitarà només si els taxistes abandonen la vaga indefinida.