Polèmica municipal

Els sindicats denuncien intrusisme laboral dels nous serenos

La UGT i CCOO recorden que les funcions de vigilància de seguretat requereixen una acreditació del Ministeri de l'Interior

sereno

sereno

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els sindicats no han reaccionat precisament amb aplaudiments a la mesura anunciada per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet de recuperar la figura del sereno per guardar els seus carrers. La UGT CCOO han alertat que aquests agents podrien incórrer en una pràcticad’intrusisme laboral envers els vigilants de seguretat. Les centrals també han recordat que per exercir les funcions de vigilància és precisa una formació acreditada pel Ministeri de l’Interior. Per la seva part, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet a preguntes d’EL PERIÓDICO ha declinat fer declaracions.

"No estem en contra que es creïn llocs de treball, i menys fins i tot si la política municipal està pensada per a col·lectius vulnerables com són els aturats grans. Però l’ajuntament ha de tenir en compte que els llocs de treball que guanya d’una banda, els destrueix per l’altra", ha afirmat el responsable de seguretat privada de la UGT a Catalunya, Juan Antonio Ramos.

Antigament la figura del sereno sí que exercia funcions pròpies dels actuals vigilants de seguretat, de la mateixa manera que el guàrdia de camp feia el mateix a les zones rurals. Els serenos no només obrien i tancaven les portes, sinó que estaven atents a qualsevol acte presumptament delictiu i intervenien si era necessari. És a l’hora de passar a l’acció on els sindicats veuen l’intrusisme, a més d’un risc tant per al propi sereno com per a la ciutadania.

"Aquests serenos seran persones que no estan habilitades per intervenir davant d’un conflicte. Els vigilants de seguretat estem formats tant legalment, com per a la defensa personal", explica Ramos. Aquest representant sindical alerta dels riscos que pot comportar aquesta falta de formació específica. Si el sereno intervé en un episodi violent, o bé pot excedir-se, amb risc per al ciutadà, o bé pot sortir-ne ell malparat.

Notícies relacionades

El programa anunciat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramanet contempla una plantilla de 18 persones, dos encarregats i 16 serenos, que treballaran en parelles mixtes. Des del municipi es va publicitar el rol d’aquestes persones com a similar a la delsagents cívics. Aquests juguen un rol merament informatiu davant la ciutadania i no tenen competències per intervenir davant d’una situació de presumpte delicte.

Des dels sindicats es reconeix que, mentre aquests serenos es limitin a aquestes funcions, ells no interpreten que s’incorri en un delicte d’"usurpació de funcions". No obstant, i donat el context nocturn, creuen que el risc que s’acabin extralimitant és elevat. Si això finalment s’acaba produint a partir del mes de març, que és quan començarà a implementar-se aquest servei, els sindicats amenacen d’emprendre accions legals contra l’ajuntament.