IMMIGRACIÓ

Open Arms recorre el bloqueig del seu barco a Barcelona

Des d'ERC a Ciutadans acusen el Govern central de contradiccions en la política migratòria

ealos46542024 fotodeldia  grafcat2291  barcelona  14 01 2019   el fundador190115213221

ealos46542024 fotodeldia grafcat2291 barcelona 14 01 2019 el fundador190115213221 / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’oenagé Proactiva Open Arms ha anunciat aquest dimarts que ha recorregut la resolució que va suposar el bloqueig del seu barco al port de Barcelona i ha criticat que Espanya segueixi una política dirigida a acabar amb les organitzacions que salven migrants al Mediterrani. "Amb l’actuació del Govern espanyol, sense entrar en els motius pels quals potser vulgui pressionar o no la Unió Europea, el que veiem és una dinàmica dirigida a fer-les desaparèixer totes (les oenagés) del Mediterrani central", va afirmar el cap de missió de Proactiva, Riccardo Gatti, en una compareixença davant la premsa estrangera a Roma.

La Capitania Marítima de Barcelona va denegar ahir al barco d’Open Arms el permís per salpar cap a les aigües internacionals davant Líbia adduint raons de seguretat, ja que no està garantit que pugui desembarcar els nàufrags que salvi, ja que els Governs de Líbia, Itàlia i Malta no permeten el desembarcament als seus ports. Gatti ha explicat que Open Arms ja ha recorregut aquesta decisió davant de la Capitania Marítima i que ara busca una interlocució amb el Govern d’Espanya per "provar de comprendre com es pot desbloquejar aquesta situació estranya".

"Detenir-nos és com parar les ambulàncies perquè els hospitals no vulguin rebre persones malaltes", ha comparat, per defensar després que al Mediterrani "hi ha persones que continuen morint" i sospitar que les ONG són "testimonis incòmodes" d’aquest drama.

En la roda de premsa a l’Associació de la Premsa Estrangera també ha participat Giorgia Linardi, portaveu de l’ONG Sea Watch, que va estar bloquejada durant 18 dies al mar amb 32 migrants a bord, ja que cap país europeu permetia que hi desembarqués. Linardi ha defensat els rescats i ha considerat que el desembarcament dels migrants "no ha d’estar condicionat a assolir acords" entre els Estats europeus, als quals ha reclamat una "actitud estructural" per fer front a aquest fenomen.

La decisió del Govern espanyol continua trobant crítiques des de diverses forces polítiques. Els senadors de Compromís han exigit explicacions i han preguntat a l’Executiva per les diferents "vares de mesurar" que ha mostrat l’executiu amb casos com aquest, en comparació amb l’acollida que es va fer de l’'Aquarius' el mes de juny passat, "al cap de pocs dies" que Pedro Sánchez arribés a la Moncloa. Així mateix, han exigit l’aplicació del conveni firmat amb l’ONG Proactiva Open Arms per incorporar-los al dispositiu de Salvament Marítim al mar d’Alborán. A més, han preguntat al Govern "si té pensat portar davant del Tribunal del Mar d’Hamburg els Estats de Malta i Itàlia per les diferents vulneracions del dret marítim".

Notícies relacionades

El diputat d’ERC al Parlament Ruben Wagensberg, per la seva part, ha acusat avui el PSOE d’"incomplir el seu programa" en matèria d’acollida de refugiats. Wagensberg ha anunciat, en aquest sentit, que ERC "acompanyarà" Proactiva Open Arms a les seves accions reivindicatives, i ha considerat que el bloqueig del barco respon "a una decisió política maquillada en termes administratius".

També ha expressat la seva sospita que el canvi d’orientació política del Govern del PSOE "pot estar condicionat pel populisme, i per l’auge de l’extrema dreta", una cosa que ha qualificat de "greu error”. També Ciutadans ha acusat el Govern de "falta de coherència" en política migratòria.