COL·LECTIU SOLIDARI

El voluntariat a Catalunya té rostre de dona

Prestar un servei gratuït a la comunitat és un fenomen a l'alça, malgrat la crisi dels últims anys

Els projectes vinculats a la infantesa, hospitals i sensesostre són els que compten amb més implicats

zentauroepp41150363 barcelona  30 11 2017   este viernes  a las 9 00 horas  se d181206143305

zentauroepp41150363 barcelona 30 11 2017 este viernes a las 9 00 horas se d181206143305 / JOAN CORTADELLAS

3
Es llegeix en minuts
Marta Alcázar

Al voltant de 510.000 catalans realitzen algun tipus de voluntariat segons l’Informe de l’Associacionisme i el Voluntariat de Catalunya publicat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, un 8,7% de la població major de 18 anys. A la resta d’Espanya, l’Observatori de la Plataforma de Voluntariat comptabilitza 2,2 milions de voluntaris, el 5,8% dels majors de 18 anys. La meitat (un 48%) té estudis universitaris, mentre que les dones representen el 60% dels voluntaris catalans davant el 40% dels homes.

"El voluntariat a Catalunya té molt bona salut. Més enllà de les dades estadístiques, es demostra en la diversitat d’àmbits d’acció, col·lectius atesos i causes que mobilitzen la ciutadania i tenen presència a les comarques", destaca Bernat Valls, director general d’Acció Cívica i Comunitària. També destaca que és "un fenomen en creixement" malgrat la crisi dels últims anys i que "més del 40% de les entitats actives han nascut al segle XXI". L’estudi és el primer sobre el teixit associatiu i voluntariat que la Generalitat publica des del 2001. S’entén com a voluntariat a la prestació voluntària i lliure d’un servei cívic o social sense contraprestació econòmica i dins d’una organització.

Els serveis socials, el temps lliure i els serveis sanitaris aglutinen dos de cada tres voluntaris catalans. El ratifica Eulàlia Mas, directora de la Federació Catalana de Voluntariat Social: "Hi ha molt interès per projectes vinculats a la infantesa, hospitals i sense sostre. També han crescut les peticions de projectes d’atenció a la dona i maltractaments", explica. Per contra, les entitats de salut mentaltenen més dificultats per captar voluntariat on "encara hi ha estereotips i el voluntariat necessita una formació", reconeix Mas. El web de la federació, voluntaris.cat, compta amb una bossa d’ofertes de voluntariat actualitzada. Altres llocs com ara Xarxanet.org també publiquen demandes de voluntariat al territori català.

Entre una i cinc hores de voluntariat

El 60% dels voluntaris dediquen entre una i cinc hores de mitjana a la setmana. Per edats, són els més grans (nascuts abans de 1960) i els joves (nascuts després de 1990) els que hi dediquen més temps. L’estacionalitat també és important. "A l’estiu molts estudiants fan voluntariat en activitats de temps lliure i colònies infantils", explica Eulàlia Mas.

Les dates nadalenques també sensibilitzen la població, fins i tot del voluntariat a mida: "Rebem trucades de persones que volen fer voluntariat un dia concret en un lloc concret. Han entès el concepte al revés, perquè el voluntariat no se centra en els desitjos de cadascú", afegeix. També augmenta el voluntariat puntual en campanyes com ara el Gran Recapte i la Marató, tot i que l’estudi reconeix el voluntariat a mitjà i llarg termini.

Radiografia del voluntari

S’estima que a Catalunya hi ha prop de 24.000 entitats sense ànim de lucre. Dos de cada tres estan a l’àrea metropolitana de Barcelona, seguides de les comarques de Girona (9,6%) Catalunya Central (8,4%), Ponent (5,9%) i el Camp de Tarragona (5,6%). Les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu tanquen la llista amb menys del 3% de les entitats.

Les dones representen el 60% del voluntariat català davant el 40% dels homes, mentre que en termes de col·laboració econòmica es reparteixen el pastís al 50%. Segons la Generalitat, més d’un milió de persones són socis d’una ONG. "La major part dels nostres voluntaris són dones, i això passa en tots els àmbits", asseveren des de la Protectora de Plantes i Animals de Tarragona.

Notícies relacionades

La meitat dels voluntaris catalans (48%) han cursat estudis universitaris, mentre que el 12% ha acabat els estudis primaris o secundaris. Quant a la dedicació principal, el 43% són treballadors en actiu i el 29% estan jubilats. La vinculació de les persones grans en les entitats tradicionals és important, segons recull la Generalitat, mentre que les mateixes manifesten dificultats per captar els joves que es concentren en organitzacions juvenils per "fugir de la supervisió de la persona adulta", segons recull l’informe. "Fan falta joves voluntaris. Són creatius i generen dinàmiques molt maques", destaca Reyes Carles, voluntària d’Amics de la Gent Gran.

Les organitzacions coincideixen en la transformació del voluntari en els últims anys: "Als anys 70 i 80 era assistencialista, vinculat a la caritat. Ara el voluntari s’uneix a un projecte per transformar la societat", recullen des de la Federació Catalana de Voluntariat Social i Generalitat: "La paraula ‘ajudar’ et situa subtilment per sobre de l’altre. La idea és acompanyar perquè l’altre agafi les regnes de la seva vida i apoderar-te tu en el camí", reconeix Clos.

els testimonis del voluntariat

Temes:

Voluntaris