CONSELL DE MINISTRES

El Govern esborrarà el terme 'disminuïts' de la Constitució

Substituirà aquesta paraula de l'article 49 per "persones amb discapacitat"

3
Es llegeix en minuts
Servimedia

El Govern d’Espanya aprovarà aquest divendres, l’endemà del 40è aniversari de l’aprovació en referèndum de la Constitució de 1978, una reforma de l’article 49 de la Carta Magna per eliminar el terme "disminuïts" i substituir-lo per "persones amb discapacitat", com fa anys que reclama el sector en defensa d’un tracte digne a aquest col·lectiu. A més, reconeixerà la "igualtat real i efectiva" d’aquest col·lectiu i obligarà els poders públics a "garantir una vida participativa, autònoma i independent" d’aquestes persones.

Fonts governamentals i parlamentàries han confirmat a Servimedia que el Consell de Ministres d’aquest divendres aprovarà un projecte de llei per iniciar el procediment de reforma de la Constitució en el seu article 49, ja que consideren que utilitza un llenguatge obsolet i discriminatori cap a les persones amb discapacitat.

L’article 49, tal com es va aprovar fa quatre dècades, estableix que "els poders públics realitzaran una política de previsió, tractament, rehabilitació i integració dels disminuïts físics, sensorials i psíquics, als quals prestaran l’atenció especialitzada que requereixin i els empararan especialment per al gaudi dels drets que aquest títol atorga a tots els ciutadans".

Així s’ha gestat 

La vicepresidenta del Govern i ministra de la Presidència i Igualtat, Carmen Calvo, va prendre a començaments de tardor la decisió de reformar aquest article per adaptar-lo a la realitat actual i recollir el sentiment de les persones amb discapacitat.

Aquesta decisió va coincidir amb la demanda del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) en representació del sector i amb una campanya de recollida de firmes a Change.org posada en marxa per la periodista Vicky Bendito, amb el lema "Soc sorda, no disminuïda, tot i que ho digui la Constitució". Bendito, que durant anys ha treballat a l’agència de notícies Servimedia com a corresponsal parlamentària i de tribunals, va promoure aquesta campanya, ja que va considerar que "la societat espanyola ha evolucionat a l’hora d’acceptar les persones amb discapacitat i els seus problemes" i, en conseqüència, "no és comprensible que havent firmat i ratificat la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, Espanya es refereixi a nosaltres a la Carta Magna amb un terme com ‘disminuït’”.

Quan la vicepresidenta, Carmen Calvo, va prendre la decisió d’afrontar aquesta reforma de la Constitució, va encarregar als integrants de la Comissió per a les Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés que intentessin arribar a un consens per modificar el text de l’article 49.

Els membres de la Mesa i els portaveus de la Comissió han treballat amb discreció durant les últimes setmanes per buscar aquest acord i el van tancar la setmana passada en dues trobades no oficials celebrades dimarts i dimecres al Congrés dels Diputats.

Allà van pactar que el terme "disminuïts" que és objecte de la polèmica desaparegui i sigui substituït per "persones amb discapacitat". Però també es van posar d’acord de manera unànime que la reforma de l’article 49 de la Constitució vagi molt més enllà, per canviar-ne la redacció completa amb un objectiu més profund.

Les fonts consultades han explicat a Servimedia que la intenció és transformar l’"esperit" del mateix article per substituir una "visió assistencial" de la societat cap a les persones amb discapacitat pel concepte d’"autonomia personal", donant per fet que són ciutadans igual que els altres i amb plens drets, que l’article 49 reconeixerà expressament per a la inclusió laboral, l’accessibilitat i una vida autònoma.

Nou text

El nou text, al qual ha tingut accés Servimedia i que ha consensuat la Comissió per a les Polítiques Integrals de la Discapacitat del Congrés dels Diputats, reconeix i amplia els drets de les persones amb discapacitat amb quatre punts.

Notícies relacionades

"Les persones amb discapacitat són titulars dels drets i deures previstos en aquest títol en condicions d’igualtat real i efectiva, sense que pugui produir-se discriminació", afirma, en primer lloc. "Els poders públics realitzaran les polítiques necessàries per garantir una vida participativa, autònoma i independent a les persones amb discapacitat", prossegueix.

"Es regularà la protecció reforçada de les persones amb discapacitat per al ple exercici dels seus drets i deures", afegeix. "Les persones amb discapacitat tenen la protecció prevista en els acords internacionals que vetllen pels seus drets", acaba, en al·lusió a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat aprovada el 2006 per les Nacions Unides.