Delinqüència contra la gent gran

La Dolores es venja dels estafadors de gent gran

Els Mossos arresten gràcies a la col·laboració d'una dona de 79 anys un estafador que estava a punt de deixar-la sense els estalvis de tota una vida

La policia catalana assegura que les entitats financeres els neguen l'ajuda que demana per protegir un col·lectiu vulnerable

zentauroepp46147771 mujer agresiones181205202321

zentauroepp46147771 mujer agresiones181205202321 / ALBERT BERTRAN

5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

LaDolores va deixar Mollina (Màlaga) el 1957, quan tenia 18 anys, per buscar-se un lloc al barri del Besòs de Barcelona, una ciutat que li va fer l'efecte d'estar tan infestada de misèria com ho estava el seu antic poble. Va trobar feina netejant les cases de classe alta "de les senyores de Pedralbes". Es va casar, va tenir tres fills, va enviduar el 2012 i va perdre un dels seus fills, del qual guarda un retrat al costat del televisor, per un càncer d'ossos. Dilluns 3 desembre del 2018, fa dos dies, mentre netejava el lavabo, va sonar el telèfon.

La veu d'un home, molt seriós, li va dir que era advocat i que l’Antonio, un dels seus fills, acabava d'atropellar una dona al passeig de Gràcia, que la víctima es debatia entre la vida i la mort, i que en aquest accident de trànsit el seu fill s'havia desfigurat la cara. I que només ella, "la seva mare", podia treure’l de la presó si pagava una fiança de 15.000 euros abans que la víctima morís. La Dolores li va demanar que el deixés parlar amb l’Antonio. Una petició que l'advocat va concedir acostant al seu auricular la veu d'un home que sanglotava. Per a la Dolores, n'hi va haver prou. Va agafar la bossa i va sortir al carrer, en direcció a la sucursal de CaixaBanc.  

“Tremolant i amb l’esquena plena de suor”, va entrar a l'oficina bancària i va demanar que li entreguessin en mà tot el que tenia al compte corrent, els estalvis de tota una vida. El director de l'oficina la va fer passar a un reservat i va provar de calmar-la. Aviat va sospitar que algú estava enganyant la Dolores. Va avisar els Mossos.

El caporal Gerard i elDani, mossos d'esquadra de Proximitat de Sant Martí, van respondre a aquell avís. El Gerard va demanar a la Dolores el telèfon del seu fill i li va trucar. Cap dona no es debatia entre la vida i la mort per la seva culpa, ni la seva cara s'havia desfigurat. No havia tingut cap accident. 

La venjança 

Aquí podria acabar aquesta història d'una estafa desconeguda fins ara pels Mossos. Similar als 'falsos segrestos expressos', en els quals un desconegut –gairebé sempre des de l'estranger– marca a discreció telèfons fixos d'Espanya per fingir davant de qui respon que és un segrestador que ha raptat la seva dona o la seva filla. L''estafa de l'advocat', inèdita fins aquest dimecres, quan la va patir la Dolores, sembla més elaborada. Perquè qui li va trucar s’havia pres la molèstia d’esbrinar on vivia i, també, el nom del seu fill, Antonio.

Aquesta història no acaba aquí perquè, en aquell instant, la Dolores deixa de ser només una altra àvia víctima d'un estafador cruel per convertir-se en algú decisiu en la seva detenció.

LaCristina i elJesús, agents de la segona patrulla que es va presentar a l'oficina bancària, van veure tan nerviosa la Dolores que, agafant-la pel braç, la van acompanyar fins a casa seva. Van entrar al pis i, mentre provaven de tranquil·litzar-la assegurant-li que podia dir-los tot el que volgués, el telèfon va sonar de nou. Tornava a ser l’estafador, que preguntava si ja tenia els diners. La Cristina es va acostar a la Dolores corrent i va tapar amb la mà el telèfon: havia arribat l'hora d'ajustar comptes. Va demanar a la Dolores que fingís que el pla seguia endavant, que ja tenia els diners i que vingués a buscar-los. L'àvia va interpretar el seu paper, i, aquesta vegada, va ser ella que va enredar l'estafador. Es van citar al carrer, al costat del portal de casa seva, per entregar-li un sobre amb els diners en efectiu. El Gerard i el Dani, els primers mossos, que l'havien atès a l'oficina bancària l'estarien esperant.

A l’hora i al lloc acordats, va aparèixer un individu vestit amb abric gruixut de tres quarts, ulleres i maletí de pell, que no es desenganxava del telèfon. Parlava un castellà amb accent sud-americà. I repetia frases com "sí, sí, estic aquí esperant". Era ell. Al ser abordat pels Mossos, no obstant, va fingir que no sabia castellà i només responia al Gerard i al Dani en anglès. No va resultar, perquè va quedar detingut per estafa.

Una estafa nova 

Notícies relacionades

Els Mossos han obert una investigació que apunta que en aquest cas va actuar un segon home, el que trucava a la Dolores, des d'Hongria. Qui va acudir a recollir el sobre, vesti d'advocat, era el soci que actuava sobre el terreny. La Policia desconeix si a Catalunya hi ha més víctimes d'aquesta nova modalitat delictiva, ideada per abusar de la fragilitat de la gent gran, un col·lectiu que ha augmentat gairebé un 30% en els últims 20 anys i que s’ha convertit en una presa desitjable per a delinqüents sense escrúpols. De tant en tant, no obstant, els dolents topen amb persones com la Dolores, o com l’Eufrasio, que als 94 anys va posar la primera denúncia contra un grup d’estafadors del gas tan covards que fins i tot assaltaven malalts d’Alzheimer.

Aquest dimecres, l''advocat', d'origen colombià, ha passat a disposició judicial i ha declarat en anglès, perquè continua fingint que no parla espanyol. La Dolores, que fa dos dies que no dorm, al recordar aquest disgust amb final feliç, una història de dones atropellades, de fills a la presó amb la cara desfigurada i d'homes disfressats d’advocats, no reprimeix una frase, remugada en un andalús impertorbable als 60 anys que la separen de Mollina, que culmina la venjança: "‘El hijoputa ya está detenido’".

Els Mossos: "Les bancs ens neguen l'ajuda que demanem per protegir la gent gran"

<span style="font-size: 1.6rem;">Els Mossos d'Esquadra, a través del seu portaveu, <strong>Albert Oliva</strong>, han volgut posar en valor l'actitud del director de l'oficina de Caixabank que es va interessar per la Dolores i va intervenir per evitar que un estafador li sostragués els estalvis de tota una vida. "Sense la seva ajuda no hauríem pogut detenir-lo", conclou. Desafortunadament, lamenta Oliva, es tracta d'un cas aïllat.</span>