REBUIG SOCIAL

Una manifestant per la sentència de 'La manada': "No són persones, són bèsties"

Mig centenar de persones es concentren a la plaça de Sant Jaume per protestar per la decisió judicial

"És tan clar que va ser una violació, que no entenc com alguns ho poden veure de cap altra manera," diu una dona

zentauroepp46150111 barcelona 05 12 2018  sociedad   manifestaci n en contra de 181205205351

zentauroepp46150111 barcelona 05 12 2018 sociedad manifestaci n en contra de 181205205351 / ALVARO MONGE

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Unes 50 persones s’han concentrat aquest dimecres a la tarda a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per expressar la seva repulsa per la sentència de 'La manada' sota el lema 'No és abús, és violació'. El Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) ha confirmat aquest mateix matí la condemna a nou anys de presó per abús sexual amb prevalença. "Nou anys que es quedaran molt reduïts", es queixava María José, una de les manifestants.

El fet que la concentració hagués sigut convocada amb tan poca antelació (després de conèixer-se la sentència) i que coincideixi a més amb l’'operació sortida' d’aquest pont ha fet presentar-se poca gent. No obstant, María José ha vingut des de Vilassar de Mar (Barcelona) expressament a protestar. "Estic indignadíssima. Avui és un dia molt dolent per convocar una manifestació, però he vingut perquè no em podia quedar a casa tan tranquil·lament", comenta aquesta dona. "El meu marit, que va morir fa set anys, sempre ens deia a mi i a la meva filla: 'Si alguna vegada us passa alguna cosa, no us resistiu perquè pot ser pitjor, deixeu que tot passi com més aviat millor'. És el mateix que va fer aquesta noia [la víctima de 'La manada’]", ha relatat María José.

Per a aquesta dona és un "petit pas" que dos jutges del Tribunal hagin considerat que sí que hi ha hagut violació i no abús sexual, i per això espera que "es faci un recurs" i el cas arribi al Tribunal Suprem. I, també, que els polítics canviïn la llei per deixar ben clar que això sí que és una agressió. El cas de 'La manada’ és tan, tan clar, que no entenc com hi ha gent que ho pot interpretar d’una altra manera", assegura.

'No hi ha excusa per qui abusa'

La concentració de repulsa contra aquesta decisió judicial ha sigut convocada pel col·lectiu feminista Lliures i Combatives i pelSindicat d’Estudiants. 'Tranquil·la, germana, aquesta és la teva ‘manada’, ‘No hi ha excusa per qui abusa' i 'Estem fins al cul de tant ‘marichulo' són alguns dels crits que s’han escoltat aquesta tarda a la plaça de Sant Jaume. "Va ser una violació en tota regla, tot i que tornin a dir que va ser només abús. Això demostra que el patriarcat està ficat als jutjats i que el Govern no està depurant res", comentava Teresa Prados, portaveu de Lliures i Combatives.

Segons la seva opinió, la "lluita al carrer" i en especial "la mobilització feminista" faran canviar la situació. Prados reconeix també que Vox és una "amenaça", sobretot després que aquest partit ultradretà hagi aconseguit 12 escons a Andalusia. "Necessitem dirigents d’esquerres que no només parlin, sinó que actuïn". Prados també ha anunciat que Lliures i Combatives està preparant un altre 8-M "encara més reivindicatiu" que el d’aquest any.

Amb ella hi havia Borja Latorre, portaveu del Sindicat d’Estudiants. "És una sentència fastigosa que demostra el tipus de justícia que tenim. És una sentència feta per aixafar el col·lectiu feminista", ha considerat. El jove ha recordat la manifestació estudiantil del passat 14 de novembre en què van reivindicar la posada en marxa immediata d’una assignatura d’educació sexual inclusiva. "El pròxim 8 de març tornarà a ser una gran jornada", ha dit. I també ha fet una crida a combatre a la ultradreta als carrers. "A Andalusia hi va haver una gran abstenció i una desmobilització de l’electorat d’esquerres. Vox és una amenaça, però no ens espanta", ha conclòs.

"A mi la sentència de 'La manada' em sembla horrible. Dos jutges han dit que va ser violació: és un pas, sí, però molt petit", es queixava Ari, una jove que ha vingut a Sant Jaume a protestar. La concentració també va comptar amb la presència de gent gran, com el cas d’una senyora de 78 anys que ha preferit no donar el seu nom, però que comentava que la sentència és una "aberració". "No m’escandalitzo perquè ja soc molt gran per a això. Però aquests cinc no són persones, són bèsties", denunciava. "¿Què pot fer una dona amb cinc homes davant? Res. I un home tampoc hauria pogut fer res", concloïa.

Altres manifestacions

A més de Barcelona, altres ciutats espanyoles han viscut manifestacions de rebuig de la sentència de 'La manada’. A Madrid, per exemple, desenes de persones s’han manifestat aquest dimecres davant de la seu del Ministeri de Justícia.  Un grup de manifestants ha clamat crits de "Tranquil·la, germana, aquí hi ha la teva ‘manada’"; "Jutges, fiscals, també són culpables" o "Jo sí que et crec" i portant pancartes en les quals es podia llegir "¡No és abús, és violació! Nosaltres sí que et creiem".

Notícies relacionades

Escortades per agents de Policia Nacional, les congregades han protestat contra la decisió de la sentència de la Sala Civil i Penal, que compta amb un vot particular formulat per dos dels cinc magistrats que estimen que caldria condemnar els cinc processats per un delicte continuat d’agressió sexual, a l’apreciar l’existència d’intimidació, a sengles penes de 14 anys, tres mesos i un dia.

La ciutadania d’urbs com Bilbao, Salamanca, València, Oviedo, Saragossa i Palma de Mallorca, entre d’altres, també ha sortit al carrer per expressar el seu rebuig.