Protestes

Vídeo | Estudiants de la UAB bloquegen accessos a la universitat el primer dia de vaga

Han muntat barricades amb contenidors per bloquejar la circulació de vehicles i l'accés als FGC

video 3427669 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo

Aquest dimecres s’ha dut a terme la primera jornada de protesta per una vaga convocada a les universitats catalanes. Els estudiants exigeixen que s’apliqui la rebaixa del 30% de les taxes universitàries que es va aprovar al Parlament l’any 2016.

Uns 300 estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han passat la nit a la facultat de Lletres i a primera hora del matí s’han dividit en diferents piquets informatius. Els vaguistes han impedit el pas per l’accés principal al campus que es troba davant de l’estació Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), mitjançant unes barricades que han muntat amb contenidors, les mateixes que han col·locat a les principals carreteres que accedeixen a les facultats.

Moment clau

Laia Casas, portaveu del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), ha insistit que ara és el moment idoni per a la reivindicació: “Ara que s’estan debatent els Pressupostos al Parlament és el nostre moment per tornar a posar la nostra demanda sobre la taula i instar al Govern de la Generalitat i al conseller d’Economia, Pere Aragonès, que inclogui a la partida pressupostària la rebaixa del 30% de les taxes que van aprovar ja fa dos anys”.

► Vaga de metges, estudiants i professors a Catalunya | Directe

Vaga de metges, estudiants i professors a Catalunya

Des del sindicat també posen l’accent en la desigualtat de tarifes universitàries en relació amb la resta d’Espanya: “Catalunya és la comunitat autònoma que paga unes matrícules universitàries més elevades, i això ens dona encara més legitimitat en la nostra defensa que necessitem uns preus públics. Entenem la rebaixa del 30% com un primer pas cap a la gratuïtat. Volem revertir les conseqüències les retallades que, l’any 2013, van provocar la pujada d’un 66% dels preus”, ha explicat Casas.

Taxes “impagables”

La protesta compta amb el suport de multitud de mestres. Un d’ells és Josep Cervelló, professor d’Egiptologia de la UAB, que ha afirmat que, malgrat no ser partidari de perdre classes, veu lògic que aquesta vaga es dugui a terme: “Perquè s’escoltin les seves reivindicacions, és necessari efectuar accions contundents. Si no, no se’ls fa cas. Les taxes que se’ls cobra a aquests nois per estudiar són impagables, som en una universitat que realment no és pública, i això no pot continuar així”, ha declarat, solidaritzant-se així amb els estudiants.

Quant als piquets informatius que hi ha establerts per la universitat, Ana Belén Flamit, portaveu de la coordinadora d’assemblees de la facultat, ha explicat que “quan els estudiants intenten accedir a les seves facultats, se’ls intenta convèncer diplomàticament que se sumin a la vaga i que, si no aconsegueixen convèncer-los, els deixen passar”. En aquest sentit, ha lamentat que "s’estigui faltant al dret individual d’anar a classe, perquè en el moment en què ells hi van estan boicotejant una vaga, que exigeix que tothom es pugui permetre estudiar a la universitat pública”.

Impossible anar a classe

No obstant, aquest punt de vista no el comparteixen tots els estudiants. I.S., una estudiant de dret de la UAB, ha mostrat el seu descontentament per no haver pogut anar a classe: “Quan he sortit de l’estació de ferrocarrils, he hagut d’agafar un altre camí més llarg per arribar a la facultat, fent una gran volta, ja que pel meu recorregut habitual hi havia un piquet muntat. Una vegada a la porta de la facultat, he intentat entrar i no m’han deixat. Els vaguistes m’han dit que no es feia classe i algun d’ells m’ha dit “esquirol” per no haver-me afegit a la vaga. Finalment, me n’he hagut d’anar, perquè els protestants han baixat a la porta de la facultat amb bancs de fusta i una sèrie de mobles per impedir-hi l’accés”.

Notícies relacionades

A més, la mateixa estudiant ha lamentat que no només s’hagi impedit l’accés a les aules, sinó que s’ha fet fora els alumnes que ja hi eren dins: “Hi havia companys de primer curs fent classe i els han expulsat de l’aula. Els vaguistes han entrat i els han dit que toquessin el dos i han hagut de fer-los cas. No crec que aquests siguin realment piquets informatius. Si el que volen és informar-te, no et fan fora d’aquesta manera. Han tingut una actitud molt hostil contra tots els estudiants que volíem anar a classe. En el meu cas, estic a favor del que reivindiquen, però tenia una classe important amb una professora que no s’ha volgut sumar a la vaga, i no me la podia saltar”, ha explicat l’estudiant.

Una altra nit a la universitat

Aquesta nit, els estudiants tornaran a dormir a la universitat, ja que tenen previst continuar amb la protesta fins aquest dijous a les 12 del migdia, moment en què hi ha convocada una gran manifestació a la plaça de la Universitat de Barcelona a la qual s’afegiran, a més d’estudiants i professors, professionals de la salut i de l’administració pública per les retallades efectuades als tres sectors.

Temes:

UAB Vagues