Tancades d'estudiants a la UPF i la UB com a preludi de dos dies de vaga

Els Mossos d'Esquadra intervenen després que uns joves ocupessin les instal·lacions del campus de Ciutadella

Reclamen la baixada de les taxes universitàries i l'equiparació de preus de graus i màsters

zentauroepp46052640 upf181127235903

zentauroepp46052640 upf181127235903

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i de la Universitat de Barcelona (UB) s’han tancat aquest dimarts a la tarda en algunes facultats, en recolzament a les dues jornades de vaga convocades a la universitat catalana per als dies 28 i 29 de novembre. Els universitaris exigeixen "l’aplicació de la rebaixa del 30% de les taxes i una equiparació entre els preus de màster i grau, aprovat pel Parlament el 2016 i que encara no s’ha fet efectiu", ha detallat la portaveu del Consell de l’Estudiantat de Catalunya (CEUCAT), Laura Delgado.

Al campus de Ciutadella de la UPF, els Mossos d’Esquadra han entrat, entorn de les 22.30 hores, a les instal·lacions universitàries, després que hagin estat ocupades per un grup d’estudiants, que pretenien passar-hi la nit, després d’haver-ho acordat així en assemblea. Prèviament i en contra de les intencions dels joves, el rectorat havia fet tancar les portes dels edificis del campus.

Hi ha hagut també tancades al campus del Poblenou de la UPF i a les facultats de Geografia i Història i de Filosofia de la UB; en aquestes últimes, en principi sense oposició dels responsables de la universitat. La vaga d’estudiants universitaris s’ha convocat als Campus Raval i Diagonal de la Universitat de Barcelona (UB), al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ha confirmat la membre del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Mercè Terés, que s’uneix al CEUCAT en la jornada de protesta.

Els estudiants no han convocat per a demà cap acte unitari de protesta, per la qual cosa es preveu que les mobilitzacions "es duguin a terme als diferents campus on hi ha convocatòria de vaga, a més del Campus Central de la UB", ha afirmat Laura Delgado.

Aturada de professors

També la Coordinadora Obrera Sindical (COS) i el sindicat CGT han convocat per a dimecres a la vaga el personal docent i investigador (PDI) de totes les universitats públiques catalanes. 

El membre del comitè d’empresa de la Universitat de Barcelona Gerard Horta ha denunciat que des dels rectorats d’algunes d’aquestes universitats "s’hagi intentat dissuadir" el personal convocat a la vaga de participar-hi argumentant que "no era legal" o que "la comunicació oficial no havia arribat", quan la petició de vaga "està tramitada, aprovada i comunicada".

El membre del comitè d’empresa de la UB ha explicat que entre les reivindicacions hi ha l’obertura d’una taula negociadora a Catalunya "per regularitzar el professorat associat estructural" de totes les universitats catalanes que "està sostenint, juntament amb més personal temporal, el funcionament de les universitats".

Una altra de les reivindicacions és la millora de les condicions laborals del professorat associat, l’aplicació immediata de l’escala salarial màxima i l’eliminació dels greuges comparatius en relació amb la resta de figures del personal docent i investigador, així com el no-reconeixement de la investigació i gestió, ha afegit Horta.

Reconèixer l’existència de "contractació fraudulenta de professorat temporal (falsos associats i falses interinitats) que cobreix tasques estructurals", que no hi hagi acomiadaments sota la forma de no-renovació i implementar plans de promoció i estabilització per a investigadors predoctorals, postdoctorals, col·laboradors, lectors i agregats interins a jornada completa són altres de les reivindicacions, ha dit Horta.

Notícies relacionades

En la jornada de vaga, CGT i COS han convocat dues protestes, una a primera hora del matí davant de la seu de l’Agència de Qualificació Universitària (AQU) i una altra al migdia davant la seu de la Secretària d’Universitats de la Generalitat, ha confirmat Horta.

Per a dijous vinent, 29 de novembre, els sindicats d’ensenyament USTEC, ASPEPC-SPS, CGT, COS i d’estudiants SEPC han convocat, amb la resta de sindicats de la funció pública, una jornada de vaga i una manifestació per exigir al govern català que reverteixi les retallades que va fer durant la crisi econòmica.