NEGLIGÈNCIA MÈDICA

Diagnosticat una pacient per intoxicació per cànnabis quan patia un ictus

Una companyia asseguradora paga un milió d'euros a la dona per l'error del SEM i de l'hospital de Calella

El retard en l'avaluació de la malaltia va provocar que no fos atesa en un centre sanitari adequat

zentauroepp2482998 tac181127191509

zentauroepp2482998 tac181127191509 / MARTA JORDI

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Li van diagnosticar una “intoxicació per cànnabis” quan en realitat havia patit un ictus. Aquest error li va canviar la vida a Y. S. A., que el 4 de setembre del 2011 es va aixecar per donar-li aigua al seu fill i de forma sobtada va patir una pèrdua de força a la cama esquerra, i va caure a terra. Parlava malament i tenia la boca lleugerament torta. El personal del Servei d’Emergèncias Mèdiques (SEM) que va anar a casa seva no la va valorar correctament i tampoc va activar el denominat Codi Ictus (comporta mesures per atendre aquestes malalties). La pacient va ser traslladada a l’hospital de Calella que no compleix les condicions necessàries per atendre infarts cerebrals. La dona ha sigut indemnitzada amb més d’un milió d’euros.  

Aquesta negligència ha provocat que aquesta dona pateixi greus seqüeles, fins al punt que necessita terceres persones per poder fer les activitats de la vida diària. Primer un jutjat de primera instància i després l’Audiència de Barcelona van condemnar la companyia Zurich pel retard en el diagnòstic. Aquest últim tribunal va imposar a la firma asseguradora el pagament de 837.000 euros a la pacient, al seu marit i als seus dos fills, així com al desemborsament dels interessos de demora i les costes del procés. En total: 1,2 milions d’euros.  Malgrat les dues sentències en contra, Zurich va recórrer davant del Tribunal Suprem, però ha desistit després d’haver arribat a un acord amb els advocats de la dona, Luisa Blanco i José Aznar Cortijo. L’afectada ha sigut indemnitzarà amb 1.074.000 euros.

Cefalea i vòmits

Y. S. A., que tenia 33 anys, va ingressar a l’hospital de Calella a les 5.23 hores del 4 de setembre del 2011. La sentència de l’Audiència de Barcelona afirma que va ser traslladada pel SEM al centre sanitari amb “irritabilitat, cefalea i vòmits”. Després d’una exploració física, una doctora li va diagnosticar erròniament que havia patit una “intoxicació per cànnabis”, tot i que no coincidien els símptomes de la pacient (eufòria, riure fàcil, entre d’altres) amb aquesta situació. La dona no va ser monitoritzada fins a les 9.30 hores. A final, com que no millorava, el seu estat era “comatós”, tenia convulsions i s’havia concretat que era un ictus, es va decidir a les 10.30 hores traslladar-la a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona que no es va materialitzar fins ben entrada la tarda, 14 hores i mitja després que l’ambulància la recollís al seu domicili.

Notícies relacionades

Al Germans Trias, segons la resolució, se li va fer una exploració neurològica completa que no es va fer a l’hospital de Calella, on no va ser ni reconeguda per un neuròleg. Va estar 114 dies hospitalitzada. La sentència assenyala que es va privar la pacient de “l’oportunitat de ser atesa en un centre de referència des del mateix instant en què es constata la falta de mitjans per poder procedir a diagnosticar-la correctament”. "Hi va haver un error de diagnòstic d’intoxicació per cànnabis, error derivat de l’errònia interpretació dels símptomes que presentava la pacient", relaten els jutges. Aquest fet va provocar que no es posessin els mitjans per "identificar la patologia" i tractar-la, insisteixen.

“Amb aquesta sentència es confirma de nou, tal com ja han fet altres resolucions judicials, que el protocol de Codi Ictus, dissenyat per la Generalitat, no funciona, és ineficaç i no es disposa de personal ni serveis suficients per atendre aquesta greu patologia que requereix un diagnòstic i un tractament immediat”, assegura els advocats Blanco i Aznar.