A CÀCERES

Indignació a les xarxes davant de l'estimbament de 12 gossos per culpa d'un caçador

Els gossos seguien les ordres del seu amo, que volia caçar un cérvol que també va caure al buit

«És la pràctica habitual a munteries, en què molts gossos són esquarterats per les víctimes», diu Pacma

animal-caida-editado / periodico

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

Un vídeo en què 12 gossos cauen al buit des d’un penyal ha generat una onada de repulsa a Twitter. En les imatges es pot veure al voltant de 30 gossos que, en plena activitat de caça i seguint les ordres del seu amo, intentaven atrapar un cérvol. No obstant, 12 d’ells s’estimben mentre intenten matar-lo i, poc després, també el cérvol cau al buit.

El vídeo ha sigut publicat a Twitter pel naturalista Luis Miguel Domínguez, Luis Miguel Domínguez, però prèviament, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, va començar a circular en un fòrum de caçadors de ‘Jara y sedal’. Els fets van tenir lloc a Herreruela (Càceres) i, més en concret, a la Finca el Horrillo, una empresa de gestió agrícola-cinegètica. Així ho han confirmat a aquest diari fonts del Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA), que no han sabut precisar quan es va produir aquesta escena. Se sap, això sí, que el vídeo va començar a circular de mòbil en mòbildissabte a la nit i, per tant, és recent.

En les imatges es veu com els gossos i el cérvol van estimbant-se uns darrere altres. Se sobreentén que els animals o bé han mort, o bé han quedat greument ferits, degut a l’altura del penyal. En tot cas, l’escena reflecteixen la crueltat del lobi caçador. En el vídeo s’escolten veus en castellà (“¡Corre, que cauen els gossos!” o “Com ha sonat allà, ¡mare meva, mare meva!”) i també trets. 

Els gossos, “esquarterats”

“Vídeos com aquest els trobem diàriament i en tenim més. De vegades rebem coses esborronadores. Aquesta és la pràctica habitual a munteries [una modalitat de caça major], en què no només els animals són presa dels caçadors, sinó que molts gossos acaben sent esquarterats per les víctimes”, explica a EL PERIÓDICO Silvia Barquero, presidenta de PACMA.

Notícies relacionades

“Per això ens preocupa que Susana Díaz a Andalusia acabi de firmar un acord electoral per protegir la caça o que Vox hagi llançat una proclama en favor de la caça i contra nosaltres, els animalistes. Aquest tema ha generat indignació entre altres polítics que, no obstant, no demanen la prohibició de la caça, com sí que ho ha fet PACMA en el Congrés a través de la Llei Zero, la Llei General de Benestar i Protecció Animal”, apunta Barquero.

La repulsa ciutadana respecte al vídeo no s’ha fet esperar. Pablo Iglesias ha sigut el principal líder polític en pronunciar-s’hi. “Els responsables d’aquesta salvatjada només tenen un nom: criminals. Acabem amb això d’una vegada i castiguem els culpables. Compte, les imatges són duríssimes”, va dir Iglesias en el seu compte de Twitter. �� M’arriba aquest vídeo d’una jornada de caça que s’acaba convertint en un autèntic desastre, amb els gossos i un cérvol caient per un barranc... De veritat que no entenc que es disfruti amb això... #LaVerdadDeLaCaza”, va escriure d’altra banda el diputat d’Equo Juan López de Uralde. També entitats com Ecologistes en Acció van carregar durament contra les imatges. Un dia més #LaVerdadDeLaCaza Les ‘rehalas’. El lobi caçador pretén blindar-les com a bé d’interès cultural. Gossos, preses estimbats, esbocinats”, va denunciar el grup de Toledo a Twitter.