manifestació a Barcelona

Docents i famílies exigeixen al carrer una escola pública ben finançada

Reclamen a la Generalitat que destini un 6% del PIB a Ensenyament, com preveu la llei

zentauroepp45934634 barcelona      17 11 2018    sociedad      el marco unitario181117212448

zentauroepp45934634 barcelona 17 11 2018 sociedad el marco unitario181117212448 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Famílies, sindicats i entitats de l’àmbit de l’educació, agrupades en el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE), han reprès aquest dissabte les mobilitzacions contra les retallades que la Generalitat va imposar a les escoles i han sortit en marxa per reclamar que el pressupost per finançar l’educació s’equipari amb el 6% del PIB català, tal com ho preveu la llei d’educació de Catalunya (LEC).  En l’actualitat, denuncien, és de poc més del 2%.

Els manifestants, unes 600 persones, han reclamat sota la pluja pels carrers de Barcelona la reversió de les retallades i un pressupost “expansiu” per a la Conselleria d’Ensenyament, que s’hauria de traduir, han dit, en un increment de 7.200 professors efectius. Amb reclamacions tan variades com “De la bressol a la universitat, l’escola la volem pública i de qualitat”, “Prou de tancaments de línies de P3” o “No a la privatització”, docents, famílies i representants dels moviments de renovació pedagògica han demanat més participació de la comunitat educativa en la presa de decisions i posar fi a la segregació entre alumnes i centres educatius que sembla haver-se enquistat en el sistema.

Ramon Font, del sindicat Ustec, calcula que si finalment la Generalitat té pressupost i aquest és, com diuen, “expansiu”, la dotació d’Ensenyament per al pròxim 2019 hauria de ser de 10.548 milions d’euros, mentre que en els comptes d’aquest any eren de 4.900. Font considera que entre les seves demandes n’hi ha de “realistes”, com l’augment de dotacions al cos de professors i mestres, una mesura per a la qual farien falta uns 96 milions d’euros.

Manel Pulido, secretari d’Educació a CCOO de Catalunya, ha insistit en la necessitat que el Govern demostri que l’educació és una “prioritat”. Per a la CGT, l’Administració ha mostrat “contradiccions” amb la pròrroga delsconcerts educatius inclosos en escoles que segreguen per sexei ha alertat que amb els 30 milions d’euros a les escoles d’elit es podrien començar a revertir les retallades. 

La presidenta de la federació d’associacions de pares d’alumnes de Catalunya (Fapac), Belén Tascón, ha lamentat que encara hi hagi uns pressupostos un 10% inferiors als del 2010, amb un 10% més d’alumnat en el sistema públic. Per a Tascón, cal augmentar el pressupost públic per poder garantir alguns aspectes com l’escola inclusiva. Ha denunciat que no s’està complint el decret aprovat l’any passat pel departament, principalment per falta de pressupost. 

El decret de menjadors escolars 

Notícies relacionades

La FapacC també ha aprofitat la manifestació per tornar a demanar la parada del projecte de decret de menjadors que prepara Ensenyament i que, segons les famílies, impedirà que les ampes puguin gestionar aquest servei. La demanda de les famílies és que es consideri el temps de migdia com un temps educatiu i que no es “mercantilitzi” i es “privatitzi” aquest servei.