ENSURT A L'ESTACIÓ

071118 atocha / periodico

La propietària de la sivella amb forma de granada va fer el trajecte Sants-Atocha aliena a l'enrenou

Els Mossos investiguen si hi ha hagut negligència després que Adif tardés 32 minuts a avisar

La legislació internacional no obliga a cap control de seguretat per als viatgers de tren

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez / Vanesa Lozano

Una sivella de cinturó amb forma de granada de mà ha provocat aquest dimecres al matí una crisi antiterrorista a l’estació de Sants de Barcelona. Una dona de 39 anys, de nacionalitat espanyola, que es dirigia a un congrés a Madrid en companyia de dues amigues, havia ficat aquesta sivella a la seva maleta i l’havia sotmès al control d’escàner d’equipatges de l’estació. Per causes que es desconeixen, i malgrat que almenys un treballador de Prosegur –l’empresa de seguretat privada responsable de l’accés– ha vist la imatge d’una 'granada' a la pantalla, ningú ha demanat a la dona que obrís la maleta per comprovar de què es tractava en realitat. Mitja hora més tard, no obstant, els vigilants han reflexionat i han donat la veu d’alarma.

L’avís alsMossos d’Esquadra ha comportat la paralització durant tres hores de l’entrada i sortida de trens AVE a la capital catalana i ha buidat les vies de les línies d’alta velocitat 3 i 4. Els equips d’emergència –Mossos, Guàrdia Urbana, ambulàncies del SEM i Bombers de Barcelona–, amb els artificiers TEDAX i la unitat canina al capdavant, han descendit a les plataformes per buscar la dona amb la presumpta granada a la maleta. Però ja no hi era. Havia pujat al tren de les 7.40 hores amb les dues amigues, amb destí a Madrid.

La protagonista, aliena a l’escàndol

Les tres amigues han completat les dues hores i mitja de durada del viatge alienes al pànic que havien sembrat a l’estació de Sants i al desplegament d’urgència –que ha necessitat la col·laboració de diversos cossos policials– muntat a contrarellotge a Atocha per esperar-les, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts del dispositiu.

Quan l’AVE ha arribat a Madrid, la Policia Nacional i els Mossos ja havien identificat la dona –i descartada que fos una amenaça terrorista– gràcies a les càmeres de seguretat de Sants. La policia catalana havia enviat tant la Policia Nacional com al Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) un fotograma de la passatgera capturat just en el moment en què aquesta, precisament, superava el control de seguretat amb la sivella a la maleta. També havien enviat la imatge de l’escàner que dibuixava, segons les fonts consultades, "una granada de mà tallada verticalment".

Descartada l’amenaça gihadista, s’ha optat per no aturar el tren i esperar que finalitzés el seu trajecte. A Atocha l’esperaven policies d’uniforme i artificiers. Tot i que finalment han sigut dos agents de paisà que l’han abordat per evitar un episodi de nervis en el context d’un desplegament policial de gran envergadura. Li han demanat que obrís la maleta i ella, educades i relaxades a tota hora –continuava ignorant de què es tractava–, així ho ha fet. Els dos agents finalment han confirmat que la suposada granada de mà era només la sivella d’un cinturó, això sí, amb forma d’explosiu.

Investigació per negligència

Els Mossos han demanat a ADIF, responsable de la infraestructura ferroviària i empresa que ha contractat els serveis de Prosegur a l’estació de Sants, que entregui un informe cronològic dels fets i que, a més, valorin, el que ha passat. Així mateix, aquest dijous es reuniran juntament amb RENFE per repassar els protocols de seguretat. Pel seu compte, la policia catalana investigarà el que ha passat. El comissari Juan Carles Molinero, responsable de Mobilitat, ja ha avançat que s’ha produït una "disfunció" en la gestió de l’assumpte.

Fonts policials consultades per aquest diari aconsellen no comparar els controls existents a l’estació de Sants amb els d’un aeroport. Els estàndards internacionals obliguen a passar per un detector de metalls i a escorcolls de passatgers aleatoris abans d’agafar un vol. Però no per agafar un tren. A França, sense anar més lluny, un país subjecte a una prevenció antiterrorista més exhaustiva que Espanya, es pot agafar el mateix AVE que passa per Barcelona sense necessitat de passar ni tan sols per un escàner l’equipatge. A Catalunya s’entra a qualsevol tren, tret dels d’alta velocitat, sense superar tampoc cap control.

Notícies relacionades

La clau de l’embolic de la sivella està en el fet que han transcorregut 32 minuts des que la falsa granada ha sortit a la pantalla de Prosegur fins que s’ha donat avís als Mossos. Tampoc ha ajudat que, malgrat aquest espai de temps, les indicacions que ha rebut la policia catalana a l’arribar a Sants han sigut que la passatgera continuava a l’andana de l’estació. Una pista falsa que ha obligat a buidar la zona de les vies quan ella i maleta ja eren al tren, rumb a Madrid. 

Així els hem explicat al llarg de la jornada el que passava a les estacions de Sants i Atocha.

Actualitzar

Fa 1968 dies

Fa 1968 dies

Fa 1968 dies

Fa 1968 dies

Fa 1968 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Fa 1969 dies

Carregar més