Preocupació pel mal temps

Els bombers es plantegen fer pagar el rescat als excursionistes del Puigpedròs

La raó és que els rescatats, de 43 i 57 anys, van fer cas omís de les advertències de la responsable del refugi

rescate

rescate

3
Es llegeix en minuts
EFE

Els bombers de la Generalitat estan estudiant si fer pagar el rescat a la parella d’excursionistes que es va perdre a la muntanya del Puigpedròs, situada entre Meranges (Girona) i França, i que ha sigut localitzada aquest matí en un rescat qualificat com a "miraculós".

La raó és que els excursionistes van fer cas omís de l’advertència de la responsable del refugi de Malniu, que els va demanar que no intentessin l’ascens a la muntanya per les males condicions meteorològiques.

Segons han informat Efe els Bombers de la Generalitat, un helicòpter de la Gendarmerie francesa ha localitzat la parella –que a falta de la confirmació oficial tot apunta que es tracta dels dos catalans desapareguts dissabte–, a la zona coneguda com el Malforat, a la part francesa de la muntanya.

Els dos desapareguts, que estan pendents d’una revisió per avaluar el seu estat, són un home de 57 anys i una dona de 43, tots dos veïns de Sabadell (Barcelona).

L’home va poder trucar dissabte a la tarda als serveis d’emergència per alertar que s’havien desorientat al buscar el camí cap al refugi i va explicar que portaven roba d’abric, menjar i líquids.

El cap dels Bombers de la Generalitat de la regió centre, Francesc Boya, ha explicat que els dos excursionistes perduts dissabte al Puigpedrós (Girona) i trobats amb vida aquest dilluns van dormir al ras suportant temperatures de zero graus de dia i de fins a menys set durant la nit.

Pronòstic pessimista

En declaracions als mitjans, ha assegurat que el pronòstic del rescat era pessimista, i a causa de les dures condicions climatològiques els ha "sorprès" haver-los trobat amb vida.

Els excursionistes són un home de 57 anys i una dona de 43, veïns de Sabadell (Barcelona), que han sigut traslladats a l’Hospital de Puigcerdà: la dona amb ferides lleus i l’home en pitjors condicions, ha precisat Boya. Tots dos han patit congelacions als dits de les mans i els peus.

Ha dit que, tot i que van avisar al telèfon 112 que s’havien perdut al descendir del cim quan es dirigien al refugi de Malniu, es van quedar sense bateria i els serveis d’emergències no hi van poder tornar a contactar per saber les seves coordenades.

Per això, Boya ha alertat de la importància de saber "quines eines es tenen i quant duren" a l’hora de sortir a la muntanya, ja que molts excursionistes creuen que portar un mòbil és suficient, però poden quedar incomunicats igualment, per la qual cosa ha suggerit portar una bateria de recanvi.

Es van moure per la zona

Boya ha explicat que els excursionistes es van anar movent pel terreny i finalment van ser trobats per un helicòpter de la Gendarmeria francesa.

El portaveu dels serveis de rescat de muntanya de la Gendarmeria, Eddie Martí, ha detallat que la parella va sentir l’helicòpter sobrevolar la zona on eren –hi havia nevat– i van fer senyals per ser trobats.

Notícies relacionades

Ha demanat extremar les precaucions a l’hora de sortir a la muntanya quan la meteorologia no és bona, ja que si s’ha de fer un rescat “tot es complica”.

El Puigpedrós és, amb 2.914 metres,la muntanya més alta de las comarques de Girona. Bombers de la Generalitat han informat a Twitter que les males condicions meteorològiques (neu i fred) dificulten el rescat i impedeixen la utilització de l’helicòpter.  

Temes:

Catalunya