Anar al contingut

¿Quan és el canvi d'hora d'octubre de 2018? ¿Serà l'últim?

El diumenge 27 d'octubre s'hauran de retardar els rellotges una hora, de les dues a les tres de la matinada

El canvi d'hora, vigent des del 1974, es dona enmig del debat de la UE per eliminar-lo

El Periódico

¿Quan és el canvi d'hora d'octubre de 2018? ¿Serà l'últim?

El canvi a l’hora d’hivern arriba aquest cap de setmana. Serà durant la matinada del 27 al 28 d’octubre (dissabte i diumenge), en què els rellotges es retardaran una hora. D’aquesta manera a les 3.00 seran les 2.00 (hora peninsular) i a les 2.00, la 1.00 (Canàries). 

Això farà que puguem dormir una hora més, però també que es faci de nit més d’hora. I no només a Espanya. Es tracta d’una mesura que es duu a terme a mig centenar de països de tot el món, inclosos els EUA, el Canadà i la mateixa UE, en compliment d’una directiva comunitària en vigor des del 1974 i que, just aquests dies, és posada en dubte per Brussel·les.

En teoria, el canvi d’hora permet aprofitar millor la llum del sol i consumir menys electricitat. Però múltiples experts i estudis indiquen que en realitat l’estalvi d’energia aconseguit és mínim, mentre alerten dels efectes físics i psíquics que provoca canviar l’hora, com ara irritabilitat, insomni, desajustos nutritius o fins i tot depressions.

El final del canvi d’hora encara és lluny

No obstant, el d’aquest cap de setmana està lluny de ser l’últim canvi d’hora a què s’enfronten els ciutadans europeus. Malgrat que la Comissió Europea ha posat en mans dels països membres si volen seguir amb aquesta modificació horària que es produeix dues vegades a l’any o eliminar-la, ara la presidència de torn de la UE suggereix retardar el final del canvi horari fins al 2021.

El fet és que pocs països han fixat fins al moment la seva posició, per la qual cosa assolir un acord portarà temps. Els dubtes que susciten la proposta i el calendari plantejats per Brussel·les impedeixen avançar ràpid.

Països com ara Holanda creuen que la discussió hauria d’abordar abans les tres opcions: mantenir l’horari d’estiu, el d’hivern i també la situació actual.

Segons una consulta realitzada per la UE, el 93% dels espanyols són partidaris d’abolir el doble canvi horari.