alerta meteorològica

L'huracà 'Leslie' provoca fort onatge a Madeira i es dirigeix cap a Lisboa

L'última previsió apunta que entrarà per Lisboa i afectarà des de la costa andalusa fins a Galícia

Les restes del 'Michael' podran arribar a la costa nord d'Espanya a partir de dilluns

grafico

grafico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’huracà 'Leslie' procedent de l’Atlàntic impactarà a Espanya en les pròximes hores. El Centre Nacional d’Huracans, responsable de la predicció dels ciclons tropicals a l’Atlàntic Nord, va indicar en un primer moment que 'Leslie' s’allunyava de les Canàries en direcció al golf de Cadis, per després actualitzar la trajectòria del nucli tempestuós una mica més al nord.  Allà es preveu que es converteixi en borrasca extratropical i afectarà el sud-oest de la península Ibèrica. A l’últim informe de l’Agència Estatal de Meteorologia s’informa que el 'Leslie' podria arribar a la península Ibèrica la mitjanit de dissabte a diumenge, entrant per l’oest peninsular, sense concretar més. A l’últim mapa de previsió l’entrada es produiria per Lisboa.

De moment, el fenomen ha passat ja per l’illa de Madeira, on ha provocat la primera alerta per tempesta tropical de la seva història. L’ull de l’huracà va passar 300 quilòmetres al nord de l’illa, on va causar onades gegantines i vents de més de 120 km/h a les zones muntanyoses (94 km/h a l’aeroport Cristiano Ronaldo) així com acumulacions de pluja de fins a 42 mm, tot i que en general els efectes han sigut menys greus dels previstos inicialment.

A Portugal hi ha 13 districtes en alerta roja, des de Coimbra a Setúbal.

L’Aemet adverteix en el seu compte de Twitter de la possibilitat de vents molt forts, amb ratxes superiors a 80 km/h; i pluges intenses, de 75 a 100 l/m2en 24 hores, a l’oest peninsular al llarg d’aquest diumenge. 

Aspecte de 'Leslie' des del satèl·lit Meteosat

Segons les últimes dades de l’Aemet, l’aproximació a la Península Ibèrica de la tempesta tropical es deixarà notar en la comunitat autònoma d’Extremadura en forma de forts vents que activaran avisos de nivell taronja i groc a la província de Càceres, i per tempestes en la de Badajoz. L’avís de nivell taronja, amb ratxes que poden superar els 90 quilòmetres per hora, s’activaran al nord de Càceres entre les 3 i les 15 hores d’aquest diumenge. Així mateix, l’avís serà groc a l’altiplà de Càceres i al Tajo i Alagón, amb ratxes de fins a 70 quilòmetres per hora.

Contínues actualitzacions de la trajectòria

A aquestes hores, el temor que el cicló impactés directament a les Canàries s’ha apaivagat. La trajectòria més possible és que el nucli de la tempesta es desplaçaria en direcció nord-est com tempesta tropical amb vents de fins a força 10-11 i mar arborada, entrant diumenge a la matinada a l’oest de la zona de Lisboa, ja com a cicló post-tropical amb vents de fins a força 10 i mar arborada i afectant el golf de Cadis al migdia. Durant diumenge es produirien precipitacions fortes, que podrien assolir localment els 80 mm i anirien acompanyades de vents forts amb ratxes molt fortes, de fins a 100 km/h, a Extremadura, Andalusia i àrea de l’Estret. No es descarta tampoc que pugui moure’s cap al nord i afecti també Galícia.

La formació

El cicló tropical Leslie va rebre nom al convertir-se en tempesta tropical a l’Atlàntic Central el passat 23 de setembre, va ser un huracà categoria 1, es va debilitar a tempesta tropical i es va convertir una altra vegada en huracà el dijous 11 d’octubre. Va començar a desplaçar-se cap a l’Atlàntic Oriental, aproximant-se a les Açores, les Canàries i Madeira.

La predicció del Centre Nacional d’Huracans durant les últimes 24-36 hores indicaven que podria acostar-se al nord i nord-oest de La Palma al girar la seva trajectòria després d’assolir Madeira. Les últimes actualitzacions del dia indiquen que no s’acostarà a les Canàries i es desplaçarà cap al golf de Cadis o més al nord.

Notícies relacionades

A les 16.00 hores d’aquest divendres, Leslie es trobava a 565 km al sud de les Açores. Es desplaçava cap a l’est-nord-est a una velocitat de 52 km/h i s’esperava que el centre del cicló se situés al nord de Madeira al migdia de dissabte. Els vents huracanats s’estenen fins a 110 km del seu centre i el vent de tempesta tropical fins als 370 km/h.

I, després el 'Michael',

I després del 'Leslie', per inversemblant que sembli la península Ibèrica quedarà exposada a l’amenaça de les restes de l’huracà 'Michael', que s’ha encaminat cap a Europa després de devastar part de la costa Est dels EUA. Les previsions apunten que les restes del 'Michael' arribaran dilluns a la costa gallega i hi ha la possibilitat que es fusionin amb el que quedi del 'Leslie'.