NOU ESCÀNDOL A L'ESGLÉSIA

Dos orfenats catòlics d'Escòcia van abusar de nens durant més de 60 anys

Un informe del Tribunal Suprem revela una cadena de maltractaments, vexacions i violència sexual

Els centres estaven tutelats per la congregació de les Filles de la Caritat

zentauroepp14023885 therese albrecht of the u s   a member of the survivors netw181012134139

zentauroepp14023885 therese albrecht of the u s a member of the survivors netw181012134139 / DYLAN MARTINEZ

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant més de 60 anys, els nens i nenes de dos orfenats catòlics d’Escòcia van ser víctimes de brutals maltractaments, abusos sexuals i vexacions, com ha revelat una investigació del Tribunal Suprem d’aquesta regió britànica.

D’acord amb un informe preliminar, realitzat per la magistrada Lady Anne Smith, els menors vivien en un clima de por i control en el qual eren sistemàticament humiliats, abusats sexualment i colpejats amb crucifixos de fusta, pals, corretges de cuir, calçat, raspalls per al cabell i fins i tot una corretja de gos.

La congregació de monges Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül era la que gestionava les dues institucions, on, segons la indagació, es van produir els abusos: l’Orfenat Bellevue, a prop de Glasgow, i la Llar Infantil de Smyllum Park, al petit poble de Lanark (centre d’Escòcia).

D’acord amb les troballes, en aquest últim internat també es van produir abusos sexuals per part de "sacerdots, un sacerdot en formació, germanes, membres del personal i un voluntari".

Lady Smith, que en el seu informe va qualificar els maltractaments com "un aspecte normal en la vida diària" d’alguns petits, va descriure així els fets: "Em sembla que els nens van ser maltractats tant a Bellevue com a Smyllum. L’abús va existir. Va ser físic, emocional i sexual", va indicar la magistrada.

Investigació des del 2015

Les indagacions van començarl’octubre del 2015 com a part d’una estratègia impulsada pel Govern escocès per investigar l’abús històric de nens i nenes portat a terme en institucions d’acollida de tot Escòcia durant diverses dècades.

Tot i que estava previst que les investigacions, que han costat més de 15 milions de lliures (uns 17 milions d’euros), acabessin l’any que ve, s’estendran el temps que els especialistes ho considerin necessari.

Actualment, se centren a analitzar les denúncies d’abús físic i sexual a 86 antics orfenats i internats de la regió.

Un total de 54 testimonis van explicar les seves experiències a Smyllum Park, que va tancar el 1981, i a Bellevue House, que va tancar el 1961.

Del seu testimoni es desprèn que els nens que mullaven el llit a la nit eren sovint obligats a dormir sobre els mateixos matalassos i eren sotmesos a insults per part de les monges i altres menors.

A més de rebre cops constantment, se’ls forçava a prendre banys d’aigua bruta, molt freda o molt calenta, se’ls alimentava per la força i eren utilitzats com a mà d’obra infantil.

No hi havia cap sistema per marcar els seus aniversaris, per la qual cosa molts d’ells no sabien quan es feien més grans, si eren esquerrans se’ls obligava a utilitzar la mà dreta i d’altres eren colpejats per haver-se declarat protestants o jueus.

L’informe identifica l’extreballador de Smyllum Park Charlie Forsyth, ja mort, com un dels responsables de clavar pallisses i d’un tracte degradant als nens.

Nens morts

Samuel Carr, de sis anys, va morir a Smyllum després de contreure una severa infecció d’E. coli al trobar-se desnodrit i després d’entrar en contacte amb una rata. Segons l’informe, una monja el va colpejar diverses vegades poc abans d’expirar.

No va ser l’únic: Patricia Meenan va morir als 12 anys quan va ser atropellada per un automòbil quan fugia del mateix orfenat en direcció a Glasgow.

"Per a molts nens que eren a Smyllum i Bellevue, els orfenats eren llocs de por, control coercitiu, amenaces, disciplina excessiva i abús emocional, físic i sexual, on no van trobar amor, compassió, dignitat ni consol", assenyala el text.

En aquests centres –afegeix– "van ser freqüentment humiliats, controlats i insultats, sentint-se inútils, denigrats i subjectes a càstigs injustificats".

Les Filles de la Caritat van demanar perdó en un comunicat, en què van descriure els episodis documentats com a "pràctiques que estan totalment fora del manteniment dels valors fonamentals que sustenten la nostra vida i missió".

Notícies relacionades

"Oferim sincerament les nostres més sinceres disculpes a qualsevol que hagi patit algun tipus d’abús mentre estava sota la nostra cura", van assenyalar.

La investigació continuarà amb les audiències públiques a finals d’aquest mes per donar llum sobre les pràctiques exercides en altres institucions escoceses.