ATERRATGE D'EMERGÈNCIA

Els astronautes del vol fallit de la Soiuz ho tornaran a intentar a la primavera

Nick Hague i Aleksei Ovtxinin estan bé malgrat haver patit una força d'acceleració set vegades superior a la gravetat

zentauroepp45426460 soyuz181011191535

zentauroepp45426460 soyuz181011191535

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’astronauta de la NASA Nick Hague i el cosmonauta Aleksei Ovtxinin aniran previsiblement a l’Estació Espacial Internacional (EEI) a la primavera que ve després del llançament fallit aquest dijous, ha indicat aquest divendres el director general de l’agència spacial russa, Roscosmos, Dmitri Rogozin.

"Estem de tornada a la Ciutat de les Estrelles. Els nois hi volaran definitivament. Planegem el seu vol per a la primavera de l’any que ve", va tuitejar Rogozin en el seu compte oficial de la xarxa social Twitter.

Després del llançament fallit de la Soiuz MS-10 dijous, Hague i Ovtxinin van passar la nit després d’un reconeixement mèdic a Baikonur, al Kazakhstan, on hi ha el cosmòdrom rus, i avui seran traslladats avui a la Ciutat de les Estrelles als afores de Moscou, complex que allotja el Centre d’Entrenament de Cosmonautes Iuri Gagarin.

Minuts després del seu enlairament, la Soiuz MS-10 va haverd’emprendre el viatge de tornada per una anomalia al propulsor.

Durant el descens, Hague i Ovtxinin van estar exposats a una força d’acceleració equivalent a 7g (set vegades la força de la gravetat), però els metges han indicat que els dos estan en bones condicions.

El responsable adjunt de l’Agència Federal Mèdica i Biològica, Viatxeslav Rogozhnikov, va dir als periodistes que la recuperació plena dels dos astronautes no serà de més de dos dies.

La Soiuz MS-10 anava a l’EEI per a una missió de sis mesos, i Hague i Ovtxinin s’havien d’afegir als tres tripulants que ja estan a la plataforma orbital internacional, de manera que els plans de vol s’han de revisar després de l’incident de dijous.

Notícies relacionades

Roscosmos va dir que intentarà accelerar el pròxim llançament tripulat –un diferent del de Hague i Ovtxinin– al màxim possible, si bé els astronautes actualment a l’EEI, Alexander Gerst, de la Agencia Espacial Europea (ESA); l’enginyer de la NASA Serena Auñón-Chancellor, i el rus Serguei Prokópiev tenen prou subministraments com aigua i aliments per cobrir les seves necessitats fins a un pròxim vol.

Dijous no estava en dubte el llançament del vaixell de càrrega Progress, previst per al dia 31 que ve, però el director executiu de Roscosmos per als Programes Tripulats, Serguei Krikaliov, va indicar que potser es posposarà el vol "una mica". 

Temes:

NASA