La segona manifestació més gran dels Mossos demana la dimissió de Buch

Unes 4.500 persones acaben omplint la plaça de Sant Jaume en la mobilització per les condicions laborals i contra la instrumentalització política

Els assistents han tornat a vestir de negre, tal com van fer en la primera protesta del col·lectiu Mos.S.O.S. davant la Conselleria

zentauroepp45363106 mossos bertran181006215057

zentauroepp45363106 mossos bertran181006215057 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

La manifestació d’agents delsMossos d’Esquadra ha reunit aquest dissabte a Barcelona 4.500 persones, segons el recompte de la Guàrdia Urbana. És la segona més gran en la història del cos, tal com remarquen els sindicats policials. La més gran va ser contra el conseller ecosocialista Joan Saura. La d’aquesta tarda ha acabat davant del Govern de la Generalitat amb crits de "Buch, dimissió" i amb els assistents aixecant la llanterna del seu telèfon mòbil en una picada d’ullet a l’episodi de dilluns passat, 1 d’octubre, quan les patrulles van rebre l’encàrrec d’acudir d’urgència a protegir el Parlament, assetjat al final de la marxa de l’aniversari de l’1-O, amb les sirenes enceses per donar la impressió que n’eren "molts". Aquests aldarulls, que van tenir lloc després de les paraules del president Joaquim Torra –en les quals demanava als CDR que "pressionessin"–, s’han convertit en el detonador que ha cristal·litzat en la convocatòria d’aquesta marxa.

Ha sigut la segona mobilització que duen a terme els mateixos agents agrupats a la plataforma Mos.S.O.S., sorgida a l’estiu per denunciar l’impagament de les hores extres, la pèrdua de condicions laborals i l’absència d’efectius. Una situació que compromet, segons denuncien, "la seva pròpia seguretat", però que també afecta el grau de protecció que ofereixen als ciutadans. A aquest malestar, existent des de fa temps, s’ha sumat l’últim any la "instrumentalització" política del cos. Especialment durant l’última setmana, quan els responsables polítics, Torra i el conseller d’Interior, Joaquim Buch, "han eludit condemnar els atacs contra els antiavalots per part d’independentistes", ha explicat un dels portaveus.

Els assistents a la manifestació han tornat a vestir de negre, una decisió que ja es va prendre en la primera protesta davant de la Conselleria d’Interior, quan es va triar aquest color per remarcar el caràcter "apolític". La marxa s’ha desenvolupat sense cap incident.

Notícies relacionades

En ambient festiu i reivindicatiu, nombrosos assistents han aixecat papers en què es podia llegir “dignitat” i “respecte”. Al seu pas per la Via Laietana, diversos manifestants han aplaudit davant la comissaria de la Policia Nacional, un gest que ha tingut eco d’immediat en les xarxes socials i que ha disgustat l’independentisme, que té a la seu del CNP un lloc freqüent de protesta després del referèndum de l’1-O.

La consulta unilateral per la independència va desencadenar enfrontaments entre agents dels Mossos i de la resta de forces estatals i va deteriorar significativament la seva relació amb el poder judicial. Les dues coses, lamenten a aquest diari fonts policials, no se superaran amb gestos com el del conseller Buch de no convidar cap autoritat estatal a la inauguració acadèmica a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.