DENÚNCIA DE PLAGI

La UB retirarà el doctorat de l'exdirigent convergent Marc Guerrero

Un informe del centre considera provat que va copiar pàgines senceres i la idea principal de l'investigador Jaume Urgell

undefined34684900 marc guerrero181005141300

undefined34684900 marc guerrero181005141300

1
Es llegeix en minuts
Carmen Jané

La Universitat de Barcelona (UB) retirarà el títol de doctor en Ciències Socials a Marc Guerrero, líder del sector liberal del PDECat i que va obtenir un ‘cum laude’ en la seva tesi, per presumptament haver plagiat diverses pàgines i la tesi central del treball d’un altre investigador, segons ha avançat ‘El País’ i ha pogut confirmar aquest diari. 

La denúncia porta cua des del 2015, quan Jaume Urgell, autor de “Dar protagonismo a Catalunya”, va denunciar davant la universitat que la tesi de Guerrero, llavors també vicepresident del partit Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa (ALDE), copiava literalment quatre pàgines del seu llibre i part de l’estructura argumental, segons el diari.

La tesi, titulada 'La identitat en l’actuació exterior subestatal: actuacions governamentals de Catalunya i de l’estat de Washington’, va ser llegida el 2007 en el Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona. 

Urgell es va dirigir el 2015 a aquest departament per denunciar el cas, sense que li donessin una resposta i el procés es va dilatar fins que la universitat es va disculpar per l’error intern i va iniciar una investigació del treball. Aquests dies s’ha culminat l’informe intern que confirma la còpia i, per tant, dona base legal per a la retirada del títol de doctor a Guerrero. La circumstància ha sigut qualificada per fonts universitàries d’"absolutament excepcional", tant, que requereix fins i tot un altre informe per conèixer els detalls del procediment, ja que la concessió del títol de doctor és també un acte administratiu. 

Notícies relacionades

Urgell, llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i MBA per ESADE, i amb un màster en Administració Pública a la John F. Kennedy School of Government de la Universitat de Harvard, gràcies a una beca de La Caixa, treballa per a la Generalitat.

Guerrero va negar a aquest diari les acusacions de plagi, va assegurar que havia emprès accions legals contra Urgell per difamació (suspeses fins que conclogués el procés universitari) i va atribuir el cas a una "motivació política i no a una base acadèmica". Afirma que recorrerà perquè té informes acadèmics que avalen que no hi va haver plagi i que vol defensar la seva honorabilitat.