La Fiscalia investiga la Generalitat per la crisi dels menors estrangers

El ministeri públic ha obert diligències arran d'una denúncia del sindicat de Mossos d'Esquadra

Una vintena de joves continuen dormint encara a les comissaries policials, mentre la DGAIA habilita nous centres

zentauroepp45191031 menores181005211958

zentauroepp45191031 menores181005211958 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació sobre l’actuació de la Direcció general d’atenció a la infància i l’adolescència (DGAIA) durant la crisi delsmenors estrangers no acompanyats, els ‘menes’ que durant diversos dies van dormir a les sales d’espera de diferents comissaries de Barcelona, segons han confirmat fonts judicials. En algun moment, hi va arribar a haver més de mig centenar de joves passant la nit en matalassos estesos sobre el terra, sense un lloc en el qual arreglar-se i menjant entrepans que els agents els facilitaven de les màquines expenedores. 

Aquestes irregularitats van ser denunciades el passat 24 de setembre, pel sindicat dels Mossos d’Esquadra Sap-Fepol, que va advertir de la situació d’abandonament en què es trobaven els ‘menes’ per part de la DGAIA. Aquesta direcció general, que depèn de la Conselleria de Treball i Afers Socials, és la responsable, una vegada es determina la minoria d’edat d’una persona, de tutelar els joves que es troben a Catalunya sense referents familiars. Acostumen a ser, en la majoria dels casos, nois magribins que han arribat sols a Espanya, en pasteres o ocults sota camions.

Ni instal·lacions, ni professionals

A més, en l’escrit que l’organització sindical va presentar a la Fiscalia de Menors, es denunciava que els Mossos no disposen d’“instal·lacions, formació, ni recursos per atendre’ls adequadament”, va recalcar llavors el portaveu del sindicat, Valentín Anadón. Malgrat l’alerta llançada la setmana passada pels policies i el compromís de la Generalitat d’obrir cinc centres per atendre aquestes persones, aquest divendres van ser encara gairebé una vintena els ‘menes’ que van tornar a dormir a les comissaries, on són traslladats perquè se’ls faci una identificació, però que es queden allà atrapats perquè no hi ha places per a ells en els centres de menors d’Afers Socials.

Les diligències obertes per la Fiscalia, que va ser la primera a no autoritzar que aquests nois dormissin a les seves instal·lacions a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, s’obren ara per valorar si, com denuncia el sindicat policial, s’ha produït abandonament de menors per part de la Generalitat, al deixar de prestar els “deures legals d’assistència” als quals està obligada.

Notícies relacionades

La DGAIA va admetre que està “desbordada” per l’augment d’arribades de menors no acompanyats. La primera crisi es va produir a finals del 2017, quan els nois van ser alscalabossos de la Ciutat de la Justícia. La jutge degana i la Fiscalia de Barcelona van ordenar posar fi a aquella situació i van exigir a la Generalitat que habilités recursos.

En vsita d’aquesta resposta, la Generalitat va obrir un centre al barri d’Hostafrancs, però va haver de tancar-lo un mes després d’haver-lo posat en marxa per la pressió dels veïns. La crisi va derivar després cap a les comissaries on la setmana passada la situació va arribar a ser “insostenible”. Algunes entitats van qualificar el que estava passant d’“emergència social” davant la qual la DGAIA “no va disposar de prou recursos econòmics, humans ni professionals”.