A CATALUNYA

Uns 3.000 menors no acompanyats hauran arribat a finals d'any

Afers Socials xifra el més de 1.500 els arribats fins al moment i ha demanat «transparència» al Govern

30 adolescents han dormit aquesta nit a les comissaries, segons la DGAIA, que parla d'«emergència de país»

zentauroepp45160541 el conseller de treball  chakir elhomrani  inaugurant a bala180923200117

zentauroepp45160541 el conseller de treball chakir elhomrani inaugurant a bala180923200117 / Laura Alcalde

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha demanat “transparència” al Govern sobre l’arribada de menors no acompanyats (menes) a Catalunya. El Homrani ha remarcat que “hi ha hagut bones paraules, però no hi ha hagut fets” i ha afegit: “Si hi ha transparència, això ens permetrà donar una resposta a la situació més organitzada”. El Homrani, que ha visitat Lleida i Balaguer aquest diumenge, ha demanat celeritat a l’hora de regular els menors.

“No pot ser que tardem entre set i vuit mesos. Ens preocupa molt que els joves de 17 anys surtin del sistema de protecció sense tenir papers”, ha dit. El conseller ha xifrat en més de de 1.500 les arribades de menors sense referents familiars a Catalunya fins a finals d’estiu i en més de 3.000 les que es poden produir fins a finals d’any. 

“Emergència de país”

La directorad’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), Georgina Oliva, calcula que uns 30 menors no acompanyats han passat una nova nit a comissaries uns 30 menors no acompanyatscomissaries de tot Catalunya. “Es troben en unes condicions que no són les òptimes i ho podríem fer millor", ha reconegut Oliva aquest diumenge als micròfons del ‘Via Lliure’ de Rac1. “Hi ha una situació d’emergència de país”, ha afegit la directora de la DGAIA, que a més ha afirmat que els últims mesos s’han creat unes 2.000 places residencials per atendre l’enorme flux de menors estrangers no acompanyats.

“I crec que fins al novembre ens faran falta exactament entre 900 i 1.200 places noves si la tendència es manté”, ha comentat Oliva, que també ha precisat que els coneguts com a ‘menes’ s’estan allotjant també “en hotels, cases de colònies i alguna pensió”. La DGAIA recorda que està oberta igualment als acolliments familiars.

Notícies relacionades

“Si alguna família vol acollir menors, pot posar-se en contacte amb la DGAIA. Són nois d’una altra cultura, d’uns 14 i 15 anys. Tenen unes ganes boges d’aprendre el català i quedar-se”, ha dit la directora d’Atenció a la Infància i l’Adolescència. Ha precisat també que cada dia arriben a Catalunya entre 20 i 50 menors no acompanyats. “Un 80% procedeixen del Marroc. El flux ha anat en augment des que el rei Mohamed VI ha anunciat la seva intenció d’implantar el servei militar obligatori”, ha assenyalat Oliva.

I ha considerat que la proporció d’arribades a Catalunya és “escandalosament superior al d’altres comunitats autònomes”. “Aquí se senten més ben atesos, és el que ens diuen ells mateixos”, ha conclòs la directora de la DGAIA.