INICIATIVA SOLIDÀRIA

La Caixa participarà en el pla de Sánchez contra la pobresa infantil

Fainé es compromet a finançar iniciatives de l'Executiu contra l'exclusió i l'abandonament escolar

El Consell de Ministres nomena el sociòleg Pau Mari-Klose nou comissionat en substitució de Carcedo

zentauroepp22579955 comedor escolar180914192257

zentauroepp22579955 comedor escolar180914192257

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

El president del Govern, Pedro Sánchez, i el de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, han acordat que aquesta entitat participi en el finançament del pla contra la pobresa infantil, una de les prioritats de l’actual Executiu.

L’acord es va assolir abans de l’estiu i en els pròxims dies està previst que es concreti l’abast de la col·laboració. Després de constituir-se el nou Govern de Sánchez, aquest va duplicar la dotació del pla, que va passar de 5 a 10 milions d’euros i va crear la figura de l’Alt Comissariat contra la Pobresa Infantil. Un increment que es va destinar a garantir amb urgència les necessitats alimentàries durant l’estiu per als 375.000 nens que es troben a Espanya en una situació de “carència severa”.

Pobresa hereditària

Però el pla és molt més ambiciós. La seva principal prioritat serà establir mesures que garanteixin la sortida d’aquesta pobresa infantil “hereditària” a través de l’educació. O sigui, acompanyant els menors durant els anys d’escolarització, erradicant l’abandonament escolar causat per la desigualtat de rendes.

La informació, avançada per ‘Expansión’, s’ha donat a conèixer el mateix dia en què el Consell de Ministres ha anomenat al sociòleg Pau Mari-Klose, successor de María Luisa Carcedo al capdavant del Comissionat, després que aquesta hagi sigut nomenada nova ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social després de la dimissió de Carmen Montón.

La matèria no l’agafa de noves a Mari-Klose. No només perquè fins aquest divendres exercia de director general, de número dos del nou organisme, sinó perquè gran part de la seva dedicació professional s’ha centrat en l’estudi de la pobresa infantil i la conscienciació social sobre la mateixa a través de publicacions i articles, alguns d’ells a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA.

Una de les seves últimes col·laboracions als mitjans abans d’incorporar-se a l’Executiu es titulava, “sí, hi ha pobresa infantil” i en ella es congratulava que Sánchez hagués creat la figura de l’Alt Comissariat. Encara firmava com a professor de sociologia de la Universitat de Saragossa.

Llarga experiència

La idea de Sánchez és obtenir recolzament econòmic entre el conjunt de l’entitats financeres. Si La Caixa ha sigut la primera a apuntar-se és probablement pel treball que ve portant cap la Fundació en les últimes dècades.

Notícies relacionades

Des del 2008, durant els pràcticament deu anys que ha durat la crisi, la Fundació Bancària La Caixa ha invertit 562 milions en la lluita contra la pobresa infantil a través del programa Caixa Proinfancia de què s’han beneficiat 283.507 nens i nenes de 165.935 famílies en risc d’exclusió social ubicades en 135 municipis. La Caixa assegura que el seu pla redueix l’abandonament escolar a l’ESO fins al 6,3% dels nens, davant el 30% de la mitjana espanyola.

Abans de passar al ministeri de Sanitat, Carcedo va declarar en una entrevista a aquest diari que “la pobresa infantil és cada vegada més un problema d’Estat” que “s’ha aguditzat durant la crisi a l’augmentar la desigualtat”.