Rebaixada la condemna a Hasel per enaltir una banda terrorista que ja no actua

L'Audiència Nacional baixa la pena al raper de 2 anys a 9 mesos per enaltir i calumniar la Corona i Institucions de l'Estat

Considera que els seus tuits són una manifestació del discurs de l'odi, però té en compte que són més moderats que els que van motivar la seva anterior condemna

zentauroepp43818765 tomasmoyaphoto   hasel     concert mallorca180617234210

zentauroepp43818765 tomasmoyaphoto hasel concert mallorca180617234210 / Tomas Moya Llado

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala d’Apel·lació de l’Audiència Nacional ha fixat un nou criteri amb els delictes d’enaltiment i d’injúries i calúmnies a la Corona i institucions de l’Estat, pels quals últimament han desfilat tuitaires i cantants pel tribunal madrileny. Al revisar l’última sentència imposada al raper Pablo Rivadulla, ‘Pablo Hasél’, ha establert que l’enaltiment es castigarà amb la menor pena si l’organització terrorista al·ludida ja no actua.

L’artista ha vist reduïda la seva condemna de 2 anys i un dia de presó a 9 mesos i 1 dia. Els jutges consideren que els seus tuits van constituir una manifestació del discurs de l’odi, per propiciar o encoratjar de manera indirecta una situació de risc per a les persones, però aprecien que s’ha d’atenuar la seva responsabilitat al mínim, perquè alguns van ser anteriors a la reforma de 2015 que va endurir aquest delicte i ser més moderats que els van motivar una condemna anterior a dos anys de presó.

Hasel, que ha assenyalat a Twitter que anirà a presó per aquesta condemna ja ferma que estava en suspens, encara pot recórrer al Suprem i el Constitucional la sentència coneguda aquest divendres. 

La Sala argumenta que no es tracta de sancionar penalment una discrepància respecte a ideologies polítiques o socials. Sinó que els seus missatges a les xarxes socials, amb accés obert al públic i reincidint en actes semblants que va realitzar en el passat, “tenen un indubtable caràcter laudatori de les organitzacions terroristes com els Grapo, així com de terroristes concrets”. 

Van més enllà de l’expressió de coincidència amb objectius polítics “o camaraderia nascuda de vincles ideològics o de la mera crítica social que comporta una lloança, no ja dels objectius polítics, sinó dels mitjans violents fets servir per les organitzacions terroristes”. Afegeix que hi ha “un elevat risc real que algun dels seguidors a les xarxes socials de l’acusat els intenti repetir, no quedant emparats per la llibertat d’expressió o difusió d’opinions”, ni per la llibertat de creació artística.

54.000 seguidors

Els tuits de Hasél, segons el tribunal, no encaixen dins la llibertat d’expressió, ni de la llibertat de creació artística, perquè traspuen violència i suposen una presa d’actitud clara cap a la banalització del terrorisme, que enalteix i justifica davant de 54.000 seguidors.

La Sala ha tingut en compte “la pluralitat dels missatges (no són aïllats), la seva reiteració en el temps (no són fruit d’un acalorament), l’edat de l’autor (superat el seu procés de maduració), l’exposició pública dels missatges (en una xarxa social sense restriccions), l’exteriorització de la manifestació de l’odi ideològic envers certes institucions essencials i col·lectius”, així com “la lloa de l’exemple terrorista i dels seus mètodes violents”.

Rebaixar la pena

Després d’analitzar la doctrina del Tribunal Suprem, del Constitucional, així com del Tribunal Europeu de Drets Humans i la Directiva del Parlament Europeu i del Consell sobre la lluita contra el terrorisme, el tribunal conclou que en aquest cas concret no es pot buidar de contingut el tipus penal que sanciona l’enaltiment del terrorisme, perquè el va cometre, però sí aplicar les causes que atenuen la responsabilitat penal.

Es refereix que ha enaltit terroristes concrets d’una organització criminal que porta un temps important sense realitzar accions terroristes i, per tant, “la possibilitat de posada en perill de la mateixa es revifi per obra de la influència del recurrent, serà menor”. També valora, que malgrat ser reincident, ja que ja va ser condemnat el 2014 a dos anys de presó, “objectivament les expressions incitants a internet emeses en aquesta ocasió per l’acusat són més mesurades i són menys explícites que aquelles per les quals se'l va condemnar en el passat”. A més, algunes van ser publicades abans del 2015, quan es van agreujar aquestes conductes.

Notícies relacionades

La Sala assenyala que les imputacions reiterades que el raper fa a la Policia i a la Corona “clarament parteixen del prejudici de l’odi que simplement prova d’inocular en els lectors afins dels seus tuits, mitjançant la tècnica del contrast dels bons oprimits i els mals opressors, establint generalitzacions maniquees –per la ideologia que les impregna– i exageracions grolleres que traspuen violència i que no pretenen conformar debats, contrastos, opinions o simplement reflexió –tan positiva per a la regeneració democràtica–, sinó determinació en el que s’afirma i intenció que es combati per part de terceres persones afins mitjançant cursos violents”.

En aquest cas, afirmen els magistrats, després d’analitzar els tuits s’observa que, a més de fustigació verbal contra el Rei i els cossos policials, hi ha actes concrets de suport a la violència que s’exerceixi contra ells i d’incitació a actuar contra ells i que “posen en risc la seva integritat i que van, en conseqüència, més enllà de les meres expressions”.