TORNADA A L'ESCOLA

45001898 60

45001898 60

Els sindicats de professors de Catalunya es mobilitzaran si no es reverteixen les retallades

Reclamen més pressupost per augmentar plantilles i recuperar poder adquisitiu

El curs comença amb 21 centres encara en obres i alguns inicis diferits

4
Es llegeix en minuts
Carmen Jané
Carmen Jané

Redactora

Especialista en Periodista especialitzada en tecnologia, continguts digitals i elearning. Escric des de Última Hora.

ver +

La tornada a l’escola no ha sigut tan plàcida com reclamava la Conselleria d’Ensenyament després del final de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i la rebaixa de la tensió política. Els sindicats de professors amenacen amb mobilitzacions si no es reverteixen les retallades pressupostàries i l’escola torna a disposar dels fons que ja els van ser suprimits pelGovern d’Artur Mas.

El sindicat majoritari, laUSTEC-STEC, no va esperar ni dues hores des de l’inici de les classes per tornar a posar sobre la taula la demanda de 70 milions d’euros més per al pressupost d’Ensenyament i que això serveixi per augmentar les plantilles, millorar les condicions de contractació del professorat, revertir les rebaixes salarials, rebaixar la proporció d’alumnes per docent (ràtios) i que es tornin a permetre als majors de 55 anys rebaixar una hora lectiva més. 

Per a la USTEC-STEC, no es poden atribuir tots els mals a l’aplicació del 155, article al qual van apel·lar tant el president de la Generalitat, Quim Torra, com el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, i el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, en una visita institucional a l’Escola Francesc Macià de Barcelona, coincidint amb l’inici de les classes per justificar els retards a les obres i per “mostrar el recolzament del Govern als professors catalans”, en paraules de Torra, a qui tots van dedicar grans elogis.

El Francesc Macià és un centre dels denominats d’“alta complexitat” per la barreja d’orígens dels alumnes i les seves condicions socioeconòmiques, però que és posat per Ensenyament com a cas d’èxit del seu projecte docent.

La culpa, del ministre

“Som conscients que no tenim prou recursos, que venim de moments en què els recursos els hem hagut de batallar, i que no s’han pogut aplicar les mesures que es volia pel 155”, va anunciar Bargalló, que va insistir que moltes de les obres que havien d’haver estat llestes per a l’inici de les classes han patit retards “perquè el ministre es va negar a firmar els decrets”.  Aragonès, del departament del qual depèn la distribució dels pressupostos, va defensar que han inclòs l’augment del nombre de docents “tot i que lapoblació escolar en primària s’està reduint” i que treballen “en aquesta línia”.

Mentrestant, Ensenyament admet que, de 400 centres amb obres i reformes previstes, 21 no han acabat (la majoria són de llarga durada) tot i que la gran majoria han pogut començar les classes. Segons la conselleria, només un centre, l’institut La Riera de BadalonaLa Riera de Badalona (antic Ca l’Arnús), ha retardat l’inici de curs fins dilluns, com cinc centres més, que ho faran “per motius pedagògics”.

Fora d’això, gairebé totes les mesures que proposa Bargalló haurand’esperar al nou curs, com ara el decret contra la segregació, la revisió de les jornades a secundària o les millores laborals del professorat.

Infrafinançament

“En plena disputa per l’aprovació dels Pressupostos de la Generalitat, cal recordar als partits polítics i al Parlament que l’escola obre cada dia i que pateix una mala finançament endèmic” que no es resol amb la pròrroga pressupostària, va assenyalar Ramon Font, de la USTEC. "Han de fer un senyal i almenys pujar els pressupostos d’educació de manera significativa, que es noti que l’educació és una prioritat del Govern", va afegir.

El sindicat també reclama recuperar la reducció de sou que acumulen els docents funcionaris, que xifren en el 17% acumulat. Per a això se citen no només a les reunions amb Ensenyament sinó també amb les de la Mesa de la Funció Pública, que negocia la situació dels treballadors públics. 

Manel Pulido, secretari general de la Federació d’Ensenyament de CCOO, tot i que es va mostrar a favor de negociar primer amb Ensenyament, també considera que és necessari revertir les retallades i tornar a convertir l’ensenyament en un objectiu prioritari. Segons els seus càlculs, Catalunya necessita uns 6.000 professors més, un càlcul que la USTEC eleva a 7.200, a l’incloure més professors de reforç i l’ampliació dels contractats per un terç de jornada, que ha deixat de tenir contracte de mitja jornada, com es feia abans de la crisi.

Notícies relacionades

Jesús Martín, de la UGT, va apel·lar a la unitat sindical i a exigir també que els compromisos adquirits per la conselleria de recuperar condicions quedin reflectits en els Pressupostos. “Estem farts d’incompliments. Ni la paga que ens van retallar hem recuperat”, assenyala. 

Els tres sindicats recorden a Ensenyament que la inversió en educació a Catalunya està molt per sota del 6% del PIB que exigeix la llei d’educació de Catalunya (LEC), i reclamen, en general, més planificació per al curs escolar, des de més celeritat en el nomenament de professors substituts –la USTEC afirma que a una setmana d’inici del curs encara quedaven per assignar 179 vacants– a la recuperació del mapa escolar per distribuir l’alumnat.

Obres majors en centres escolars

L’inici de curs en centres escolars encara en obres ha tingut gairebé tantes casuístiques com centres. A l’Escola La Mirada, de Sant Cugat del Vallès, una escola infantil de nova construcció on no han arribat a temps els mòduls prefabricats que componen el centre, l’inici s’ha posposat al dilluns 17, tot i que l’ajuntament ha facilitat que es pogués fer classe a la biblioteca municipal i el servei de menjador s’ofereixi en un institut de la població.

Actualitzar

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Fa 2045 dies

Carregar més