AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Condemnat l'exalcalde de Pallejà per assetjament laboral de la interventora municipal

La sentència afirma que Ismael Álvarez va fer la vida impossible a la funcionària, a qui va arribar a suspendre de sou i feina

jcarbo45005955 ajunatament pajella180912171328

jcarbo45005955 ajunatament pajella180912171328

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 15 mesos de presó més inhabilitació per a càrrec públic a qui el 2012 era alcalde de la localitat de Pallejà, Ismael Álvarez Serrano, per prevaricació i assetjament laboral de la interventora municipal, Gemma V. C.

La sentència afirma que l’acusat no només va incoar un expedient contra la funcionària, després anul·lat per vulneració de drets fonamentals, i la va suspendre provisionalment de sou i feina, sinó que quan es va reincorporar a la feina se la va traslladar a un altre despatx en “estat ruïnós”, se la va obligar a entregar el mòbil i la clau del consistori, se li va prohibir emportar-se el seu ordinador portàtil a casa i se li va treure la competència sobre la majoria dels administratius assignats al seu departament.

El tribunal de la Secció Segona relata que les actuacions portades a cap per qui era alcalde de Pallejà responien “exclusivament” al seu interès de privar de “contingut material” la funció d’interventora que li havia sigut assignada “per llei” a la funcionària, representada per l’advocat José Luis Bravo, així com “travar” el seu exercici efectiu. És a dir, "compel·lir-la a abandonar el seu lloc".

Desacords i acusacions

Notícies relacionades

Des que Gemma V. C. va prendre possessió del càrrec, detallen els jutges, es van fer patents les seves discrepàncies amb l’equip de govern, que “no va acceptar sense més ni més la tasca fiscalitzadora dels recursos econòmics públics” del consistori. Aquests desacords es van accentuar quan la interventora va començar a deixar constància escrita del que, al seu entendre, “constituïen pràctiques irregulars” en l’assignació dels llocs de treball i en la contractació. Aquesta situació va cristal·litzar quan el març del 2012 la funcionària va posar en coneixement de l’imputat “determinats comportaments d’insinuacions i requeriments sexuals” cap a la seva persona per part de qui era gerent de l’ajuntament.

La interventora es va arribar a reunir amb el llavors alcalde per explicar-li en persona aquesta situació, però la resposta de l’edil va ser demanar-li que renunciés al seu lloc i que se n’anés de l’ajuntament, segons la sentència. Aquesta “invitació”, així com la seva “inactivitat en relació” amb les insinuacions del gerent i diversos correus electrònics, tenien per objectiu, segons els jutges, “exercir pressió laboral i desprestigiar-la”. Gemma V. C. va respondre presentant una denúncia contra el gerent per assetjament sexual, alhora que va sol·licitar l’empara de l’alcaldia. L’alcalde va atacar amb una querella per injúries contra ella i la incoació d’un expedient disciplinari per falta greu, decisió que, posteriorment, va ser anul·lada per la justícia.