Anar al contingut

PUGEN LES TEMPERATURES

La primera onada de calor arribarà aquest dimecres

Una entrada d'aire càlid des d'Àfrica portarà les màximes a més de 40 graus, mentre que les mínimes no baixaran de 20

Europa Press / Madrid

La primera onada de calor arribarà aquest dimecres
La primera onada de calor arribarà aquest dimecres
La primera onada de calor arribarà aquest dimecres
La primera onada de calor arribarà aquest dimecres

/

La primera onada de calor de l’estiu començarà aquest dimecres, 1 d’agost, amb màximes que superaran els 40ºC mínimes per sobre dels 20ºC, a causa de les condicions d’estabilitat atmosfèrica en gran part del país, al costat de la forta insolació pròpia d’aquestes dates i de l’entrada d’aire càlid d’origen africà procedent del sud per la meitat occidental peninsular, i durarà almenys fins al diumenge 5.

Segons ha precisar a Europa Press el portaveu d’AEMET, Rubén del Campo, aquesta situació es traduirà en temperatures molt altes "tant de dia com de nit" que superaran els 40ºC en bona part del sud-oest i zona centre de la Península.

Per aquesta raó, a l’AEMET ha emès un avís especial per onada de calor en gran part de la Península, amb un grau de probabilitat "molt alt", de més del 80%, que sigui del dimecres 1 d’agost fins al diumenge 5.

Poques zones al marge

En concret, a l’altiplà nord i interior sud de Galícia, se superaran els 36ºC en diverses zones a partir de dijous, i es podran assolir ocasionalment els 39ºC/40ºC. A la resta de la Península i les Balears és probable que s’assoleixin o se superin els 35ºC a partir de divendres i dissabte, un fet que afectarà zones on són "poc habituals aquestes temperatures", com el Cantàbric i el litoral català.

Al marge de l’onada de calor quedaran, segons ha explicat Del Campo, el litoral d’Andalusia oriental, Ceuta i Melilla així com les illes Canàries. No obstant, no es descarta que en mitjanies de l’arxipèlag s’assoleixin temperatures per sobre dels valors normals a partir de divendres.

Les temperatures mínimes seran també significativament altes en moltes zones, sobretot al quadrant sud-oest, on podrien no baixar dels 25ºC a partir de dijous. A la resta es mantindran per sobre dels 20ºC, tret d’àrees de muntanya, fet que suposa, segons el parer del portaveu d’AEMET, "valors bastant elevats".

Descens a partir de dilluns

Així mateix, Del Campo ha assenyalat que, tot i que encara hi ha una incertesa elevada, és possible que a partir del dilluns 6 s’iniciï un descens de temperatures des del nord-oest peninsular, tot i que ha precisat que a la resta de la Península continuaran sent "bastant altes".

Aquest capítol suposa, en paraules del portaveu, el "primer episodi d’onada de calor de l’estiu". "Havíem tingut temperatures altes, sobretot a la vora del Mediterrani, però a la zona centre i el sud-oest estava sent un estiu més fresc del normal, la qual cosa remetrà per donar lloc a temperatures altes a tot Espanya", ha explicat.