Pederàstia a l'església

El Papa aparta de les seves funcions l'arquebisbe emèrit de Washington

El cardenal haurà de romandre reclòs fins que s'aclareixin les acusacions d'abús sexual contra ell

El cardenal de Washington Theodore McCarrick somriu amb els bisbes William P. Fay i Wilton Gregory, en una imatge d’arxiu.

El cardenal de Washington Theodore McCarrick somriu amb els bisbes William P. Fay i Wilton Gregory, en una imatge d’arxiu. / LUCA BRUNO (AP)

1
Es llegeix en minuts

El papa Francesc ha ordenat que el cardenal i arquebisbe emèrit de Washington Theodore McCarrick es mantingui apartat de les seves funcions i reclòs fins que s’aclareixin en un judici canònic les acusacions d’abús sexual contra ell.

La Santa Seu ha informat en un comunicat que el papa va rebre divendres a la tarda una carta en què el purpurat nord-americà presentava la seva renúncia com a membre del Col·legi Cardenalici.

Francesc va acceptar aquesta renúncia “i va disposar la seva suspensió a l’exercici de qualsevol ministeri públic, així com l’obligació que es quedi en una casa que li serà assignada per a una vida d’oració i penitència”.

Així haurà de viure “fins que les acusacions que se li dirigeixen siguin aclarides per un regular procés canònic”. El purpurat, de 88 anys, ha sigut acusat d’incórrer en abusos sexuals en una sèrie de fets que es remunten als inicis de la seva carrera religiosa, fa gairebé 50 anys, quan exercia com a rector al’arxidiòcesi de Nova York.

McCarrick ha negat a tota hora les acusacions i en un comunicat va mostrar la seva sorpresa i va avançar que havia col·laborat “plenament” amb una investigació del Vaticà. L’arxidiòcesi novaiorquesa va informar el passat 20 de juny que una comissió d’investigació havia determinat que les acusacions “estaven fonamentades i eren creïbles”.

Per això, el secretari d’Estat vaticà, el cardenal Pietro Parolin, seguint les instruccions del papa, va ordenar que McCarrick abandonés el servei públic, segons la nota. No és la primera vegada que un cardenal nord-americà es veu esquitxat per acusacions d’abús sexual, al·legacions que han colpejat amb especial virulència a les arxidiòcesis de Boston i de Nova York.

Notícies relacionades

El 20 de juliol passat un home va trencar el seu silenci després de 40 anys i va assegurar al ‘The New York Times’ que el cardenal McCarrick havia abusat d’ell quan era menor d’edat, una situació que presumptament s’havia prolongat durant dues dècades.

McCarrick (Nova York, 1930) va ser ordenat cardenal per Joan Pau II i va participar en el conclave d’abril de 2005 en què va ser elegit pontífex Benet XVI.