RESOLUCIÓ JUDICIAL

L'Audiència de Navarra manté en llibertat el membre de 'La Manada' que va intentar renovar el passaport

La Fiscalia i les acusacions particulars van considerar que aquest acte suposava un intent de trencament de les mesures cautelars

GRAF7267. SEVILLA, 25/06/2018,.- Antonio Manuel Guerrero, uno de los integrantes de ’La Manada’, condenado a nueve años de cárcel por abusar sexualmente de una joven madrileña en Pamplona durante los Sanfermines de 2016, se ha presentado esta mañana ante el juzgado de guardia de Sevilla. EFE/Pepo Herrera

GRAF7267. SEVILLA, 25/06/2018,.- Antonio Manuel Guerrero, uno de los integrantes de ’La Manada’, condenado a nueve años de cárcel por abusar sexualmente de una joven madrileña en Pamplona durante los Sanfermines de 2016, se ha presentado esta mañana ante el juzgado de guardia de Sevilla. EFE/Pepo Herrera / Pepo Herrera (EFE)

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

El tribunal de la Secció Segona de l’Audiència de Navarra ha rebutjat en una interlocutòria feta pública aquest dimarts el reingrés a la presó sol·licitat per la fiscalia i les acusacions del guàrdia civil de La Manada, Antonio Manuel Guerrero, qui va intentar renovar el passaport malgrat tenir-lo expressament prohibit per decisió d’aquest mateix tribunal.

La resolució compta amb el vot particular discrepant del president de la Secció Segona de l’Audiència, que advoca per l’empresonament del condemnat a l’estimar que aquest va trencar la mesura cautelar imposada a la interlocutòria dictada el 21 de juny passat. Aquest mateix jutge és el que va defensar que els cinc membres de La Manada havien de continuar en presó provisional. La sentència per la qual se’ls va condemnar a nou anys de presó per abús sexual (no per violació) en els Sanfermines del 2016 està recorreguda.

La fiscalia, l’acusació particular, exercida per la jove que va denunciar la violació, i les dues accions populars –Ajuntament de Pamplona i Govern de Navarra–, van considerar en una vista celebrada el 5 de juliol que l’intent de renovació del passaport constituïa un intent de trencament d’una de les mesures cautelars fixades per la Secció Segona en la seva resolució del 21 de juny i, per tant, el condemnat hauria d’ingressar a la presó per risc de fuga. La defensa, per la seva part, s’hi va oposar i va reclamar el manteniment de la situació de llibertat.

No hi ha causa justificada

L’Audiència de Navarra afirma ara que no aprecia en l’actuació del guàrdia civil condemnat causa prou justificada per modificar la situació de llibertat provisional i acordar, en el seu lloc, la presó. Per al tribunal, "la prova practicada posa de manifest que l’acció del processat d’intentar renovar el passaport "en cap moment va estar encaminada a procurar l’incompliment" de la mesura de llibertat provisional.

Els magistrats destaquen el fet que cap dels funcionaris que van intervenir en l’intent de renovació del passaport va donar-ne avís al tribunal, ni es va elaborar un atestat policial. L’única reacció de la policia, ressenyen, va ser la publicació d’un tuit per part de la Policia Nacional tres dies després, fet que "fa dubtar seriosament que el succeït hauria donat lloc en el seu moment a la més mínima alarma" i que la compareixença del processat per renovar el passaport "no va generar cap resposta perquè en cap moment es va donar la importància que ara pretén atribuir-li les acusacions". Segons els jutges, ni la fiscalia ni les acusacions han "acreditat prou" que el guàrdia civil volgués fugir.

Vot particular

Notícies relacionades

Els cinc condemnats van quedar en llibertat el 22 de juny, l’endemà de la interlocutòria notificada pel tribunal, després d’abonar cadascú els 6.000 euros de fiança imposada per eludir la pròrroga de la presó provisional. Aquesta decisió també va comptar amb el vot particular del president de la Secció Segona, qui es va mostrar partidari de la pròrroga de la presó fins a la meitat de la pena imposada, 4 anys i 6 mesos.

Entre altres mesures cautelars, a més del dipòsit de l’esmentada fiança, el tribunal va imposar als condemnats l’obligació de comparèixer els dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia de la seva localitat de residència, la prohibició d’accedir a la Comunitat de Madrid –lloc de residència de la denunciant–, la prohibició de comunicació amb la víctima per qualsevol mitjà o procediment, la retirada del passaport i la prohibició d’obtenir-lo en un futur, la prohibició de sortir del territori nacional sense autorització judicial, la designació d’un domicili on puguin ser trobats, així com un telèfon de contacte, amb l’advertència expressa que en el cas de no ser localitzats en aquests domicilis immediatament s’expedirà la corresponent requisitòria (ordre de crida i cerca).