Estiu tranquil als boscos

Un any humit manté els focs a ratlla aquest estiu a Catalunya

El conjunt d'Espanya també registra el millor any de la dècada en matèria d'incendis

zentauroepp44432489 incendio180724171426

zentauroepp44432489 incendio180724171426

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández

Una primavera i un estiu especialment plujosos han baixat el risc d’incendi forestal fins a límits rècord a Catalunya i a tot Espanya, cosa que ha convertit els mesos de juny i juliol en atípics en matèria de focs. De fet, quan ja ha transcorregut una tercera part de la temporada estival d’incendis (del 15 de juny al 15 de setembre, com les vacances escolars) aquesta està sent la de menys hectàrees cremades de l’última dècada. A tot Espanya han cremat unes 10.000 hectàrees, una quarta part del que ha cremat com a mitjana en els primers set mesos durant els últims 10 anys. 

Asier Larrañaga, subinspector del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestal (GRAF) de Bombers de la Generalitat, especialitzat en incendis forestals, explica que "aquest estiu i aquesta primavera amb pluges han ajudat que la vegetació no estigui estressada i actuï com a barrera”. Malgrat això, aquest expert evita ser triomfalista: “Encara queda molt estiu i encara pot produir-se un incendi important si pugen molt les temperatures i hi ha molt vent”.

Ajuda dels Bombers a Dinamarca

Els GRAF de Bombers de la Generalitat tenen un nivell de preparació tan gran en la lluita contra el foc forestal –són experts en tècniques noves com ara els tallafocs– que el seu màxim responsable,  Marc Castellnou, ha hagut de viatjar aquesta setmana a Dinamarca per assessorar els seus serveis contraincendis a causa dels focs que pateixen en aquest estiu excessivament sec i calorós, amb 50 dies seguits sense pluja. “Nosaltres tenim mes experiència a Catalunya en focs forestals i els podem donar una visió estratègica per abordar-los”, apunta l’especialista.

Un altre expert, David Montserrat, tècnic del Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, també al·ludeix a les causes meteorològiques per justificar aquest estiu sense focs forestals. "La sequera està a Catalunya per sota del que és habitual, tot i que un sol episodi podria polvoritzar l’estadística.”

Aquesta humitat garanteix de moment un estiu sense sobresalts a les comarques que tradicionalment han patit els pitjors focs forestals, com el Bages, el Berguedà, l’Anoia o el Solsonès. “No obstant  sí que hi hauna mica de risc en comarques de Tarragona com la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Tarragonès", precisa Montserrat

Un sol foc important i de 25 hectàrees

De fet aquest estiu només s’ha produït un incendi important a Catalunya, el registrat a Vilopriu el passat 4 de juliol i en el qual només es van cremar 25 hectàrees. L’estiu de l’any passat es van registrar diversos focs de més de 100 o 200 hectàrees. Cal tenir en compte que una hectàrea equival a una illa de l’Eixample barceloní.  Els estius més tràgics s’han arribat a cremar milers d’hectàrees en un sol foc.

En el conjunt d’Espanya el balanç també és positiu. Els incendis forestals han calcinat 9.947,82 hectàrees a Espanya des de començament d’any, fet que suposa un descens del 77,9% en comparació amb la mitjana de l’última  dècada i la xifra més baixa del decenni, a la qual cosa ha contribuït aquest estiu atípic de tempestes fortes gairebé diàries al nord peninsular i temperatures normals sense onades de calor.

Notícies relacionades

Les dades provisionals proporcionades per les comunitats autònomes al Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, recollides per Servimedia, indiquen que entre l’1 de gener i el 15 de juliol d’aquest any s’han cremat 9.947,82 hectàrees, quan la mitjana de la dècada en aquest mateix període és de 44.975,52.

De les hectàrees calcinades aquest any, que suposen un 0,036% del territori nacional, un total d’1.265,62 corresponen a vegetació herbàcia (pastures i deveses) i la resta a vegetació llenyosa, concretament 7.036,28 hectàrees de matoll i muntanya oberta, i 1.645.92 de superfície poblada d’arbres.