Discutida autorització als grangers

Aprovada la venda de llet crua a Catalunya malgrat els seus riscos

Agricultura, Ramaderia i Pesca al·lega que la norma imita les de França i Itàlia i afavoreix els ramaders catalans

zentauroepp44393651 llosses180720190700

zentauroepp44393651 llosses180720190700 / GLORIA SANCHEZ ICONNA

4
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

La nova consellerad’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Teresa Jordà, es va despertar ahir a la seva comarca natal, el Ripollès, per donar el tret de sortida a la comercialització de llet crua a granel un dia després que el Diari Oficial de la Generalitat publiqués el decret que ho permet. La norma ha provocat la sorpresa d’experts sanitaris que veuen en aquesta mesuraun risc innecessari per a la salutja que la llet crua recent munyida pot causar infeccions importants al ser susceptible de contaminar-se amb facilitat a diferència de l’envasada pasteuritzada.

“Ara quan ens arribi un pacient a Urgències li haurem de preguntar si ha begut llet crua”, es lamentava ahir Antoni Trilla, cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic. Va recordar que la llet cruapot transmetre la brucel·losi o febre de Malta a més d’altres infeccions per microorganismesque podrien fins i tot provocar una greu sèpsia. “Per això no recomano que la ingereixin embarassades, nens petits, persones grans o amb tractaments immunosupressors”, va assegurar aquest expert en malalties infeccioses. Va precisar que aquests riscos es poden evitar si es bull la llet abans de consumir-la, una cosa innecessària en el cas de la llet pasteuritzada o UHT(dos sistemes d’elevació de la temperatura) que es ven a qualsevol supermercat.

Un altre dels prestigiosos experts que mostra la seva preocupació per aquesta liberalització de la llet crua és José Miguel Mulet, llicenciat en Química i doctor en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat de València.  “La llet crua no s’ha consumit mai. Abans, quan existien les vaqueries, els nostres pares la bullien tres vegades abans de beure-la, per eliminar qualsevol risc microbiològic", assegura.

Pasteuritzada o UHT

“¿S’imagina que al supermercat ofereixin la llet amb l’advertència que s’ha de bullir abans de beure? No té sentit. Ja existeix la llet pasteuritzada o UHT amb les mateixes propietats i no té riscos per a la salut”, afirma Mulet, que veu en aquesta iniciativa “l’esnobisme i la necessitat industrial d’oferir coses noves”.  En el seu llibre Qué es comer sano Mulet recull l’anècdota de l’inici de la comercialització de llet crua a Virgina (EUA), on els assistents es van intoxicar durant la seva presentació.

Abel Mariné, catedràtic en Nutrició de la Universitat de Barcelona, considera que la venda de llet crua “respon al benefici del petit productor i a la moda de buscar els productes més frescos i naturals possibles” i va afirmar que la seva comercialització “suposa un pas molt enrere”.  “Tot i que també et pots intoxicar amb una llet pasteuritzada si deixes l’envàs obert diversos dies fora de la nevera”, indica. Per això creu que es pot consumir llet crua si s’exigeixen unes condicions d’higiene raonables i es recomana bullir-la sempre.

Precisament, el recolzament al sector lacti català ha sigut un dels motius per aprovar el decret de “venda directa de llet crua de vaca”. "No fem res nou. França i Italia fa anys que la permeten. Aquesta mesura enforteix el sector ramader català", va explicar ahir la consellera Jordà a la granja Mas el Lladré, a Les Llosses (el Ripollès).

Jordà va afegir que des de fa 28 anys no es podia vendre llet crua a granel (sí envasada amb condicions molt estrictes) a Catalunya. "Pero hi ha dues coses que han canviat: la ramaderia catalana té molt bona salut i és lliure de brucel·losi bovina i la introducció de noves tecnologies permet ara revaloritzar el sector  i donar més visibilitat a les explotacions", va explicar.

La consellera creu que aquest comerç de llet acabada de munyir i crua, que serà molt limitat, permet "una economia circular i de proximitat" a l’afavorir que els clients s’acostin a les masies autoritzades a buscar llet crua i adquireixin altres productes . Sobre els riscos sanitaris que al·leguen els detractors, Jordà, una mica molesta, va contestar: "El consumidor ja sap què ha de fer, com bullir la llet abans de consumir-la, i s’extremen les mesures de control a les granges".

Quatre granges entre 400

Notícies relacionades

Poques granges; per tant, segons Emma Rodríguez, responsable de Foment de Productes Ramaders de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, la incidència de la venda de llet crua és mínima. “Només hi ha 14 granges que tenien el permís fa anys per vendre-la envasada, i només tres o quatre ho han fet. Aquestes són les que ara podrien vendre-la a granel o en màquina expenedora si s’adapten a la nova normativa, molt més estricta”, va explicar. A tot Catalunya hi ha unes 400 granges que produeixen llet.

La dificultat del transport en condicions de refrigeració perquè la llet crua acabada d’extreure no s’espatlli limiten el seu consum a persones que visquin a prop de la granja, com els turistes que passin uns dies en el Ripollès, o que tinguin una màquina expenedora a prop. “Amb la seva venda, l’euro per litre és íntegre per al pagès, que si no només rep uns 40 cèntims de la indústria”, explica Joan Puigcorber, amo de Mas el Lladré, a Les Llosses, que ja ven a granel la llet crua. Se’n pot anar a buscar a la seva masia amb una lletera com es feia fa més de 30 anys.