SOLIDARITAT

Una 'escape room' per posar-se a la pell dels refugiats

El Programa de Salut Internacional de l'ICS-Vall d'Hebron crea un espai per conscienciar sobre la realitat dels immigrants

rjulve44360841 barcelona  17 07 18  participantes del refugee escape room o180719174932

rjulve44360841 barcelona 17 07 18 participantes del refugee escape room o180719174932 / Alba Cambeiro

2
Es llegeix en minuts
Carme Escales

N’arriben desenes, vintenes, centenar a les costes, o són rescatats al mig del Mediterrani. I no tots aconsegueixen embarcar o arribar vius. Les històries i els contextos de les persones immigrants que arriben a països com el nostre queden reduïts a xifres en titulars, tensions polítiques i incertesa sobre aquest gran desafiament per a Europa. Però la salut social passa per la seva atenció i la seva salut també depèn de la seva comprensió.

Sensible a això, el Programa de Salut Internacional d l’Institut Català de la Salut (ICS), PROSICS-Vall d’Hebron, ha creat una 'escape room', un joc de rol amb proves que porta els participants a posar-se a la pell dels qui es veuen obligats a abandonar el seu país. "És un joc pensat com a eina pedagògica perquè un metge de família, per exemple, pugui empatitzar, que entengui el context d’aquestes persones, perquè sabem que problemes d’estrès, insomni o certs mals de panxa poden ser perfectament somatització de les condicions del procés migratori," explica Núria Serre, metge de la Unitat de Medicina tropical i Salut Internacional Vall d’Hebron-Drassanes i creadora del joc de rol pensat per a estudiants i professionals sanitaris. Serre ha desenvolupat el projecte amb Lloy Wylie, una doctora de la Western University London d’Ontario (Canadà).

Any 2084. La selecció per als primers habitants de Mart s’inicia. La vida a la Terra és gairebé impracticable. El canvi climàtic ha elevat la temperatura planetària més de 10 graus. Mart és el millor futur. Però el nombre de places a la nau que va rumb al nou planeta és limitat. Per ser un dels escollits, cal superar força proves.

Notícies relacionades

Preguntes com: ¿Quan es van iniciar al món els moviments migratoris de persones?; ¿Quants immigrants van assolir les costes d’Europa l’any passat?; ¿Quins són els seus principals països d’origen? I vocables com: exili, expulsió, extradició; requisits i traves en les seves llargues travessies i la divisió de famílies per qüestions de salut, economia o quotes limitants de certs països van arribant com a repte lúdic. Però estan estratègicament pensades perquè al final, quan després d’una hora i mitja de caminara amb les sabates de qui desitja que el deixin entrar en un altre país, i, siguem o no acceptats, la nostra ment sàpiga moltes més coses. El jugador sabrà que dur que és no ser acceptat per falta de formació, per estar malalt o ser sospitós de terrorista, o haver de deixar enrere un fill malalt.

Background que ajuda a curar

«Després de participar en el joc, sé quines preguntes puc fer que abans no hauria imaginat perquè desconeixia els detalls d’un procés migratori», expressa Sara Davies, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària. “I sé que algunes qüestions poden fer mal, però quan ho treuen és quan més els pots ajudar”, diu. “He interpretat una mare amb el VIH, embarassada amb tres fills de 5, 7 i 9 anys. A ells sí que els han deixat viatjar, a mi no. Sé que d’aquí uns anys tindran un trauma psicològic”, assenyala Davies.