Demografia

Espanya és més vella que mai

El país ha assolit un nou màxim històric d'envelliment, amb 120 persones més grans de 64 anys per cada 100 més petites de 16 anys

13640036 59

13640036 59

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Espanya ha tornat a registrar un màxim històric d’envelliment que el 2017 assoleix el 120%: es comptabilitzen 120 persones més grans de 64 anys per cada 100 persones més petites de 16, segons les últimes dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) Nacional d’Estadística. Aquesta xifra suposa un creixement de dos punts percentuals respecte a l’any passat, quan l’índex d’envelliment es va situar en un 118%.

Les regions més envellides són Astúries (214%) i Galícia (195%), mentre que Ceuta, Melilla, Múrcia, Andalusia i les Balears són les úniques comunitats autònomes que presenten una proporció de jovesmés gran.

La Fundació Adecco, que ha realitzat una anàlisi de les dades, ha avisat que la tendència d’envelliment sembla "imparable", mentre ha alertat de la "incoherència que té, en aquesta conjuntura, discriminar laboralment els aturats de més edat".

Segons el director general de la Fundació Adecco, Francisco Mesonero, "no només és un contrasentit demogràfic", sinó que es posa "en perill" l’Estat del nenestar. "La prioritat nacional ha de ser la implementació de polítiques actives d’ocupació que apoderin els aturats sèniors, mitjançant la formació, l’acompanyament i els recursos clau que els permetin actualitzar les seves competències i convertir la seva experiència en un valor afegit", ha recalcat.

Esperança de vida

En la mateixa línia, Mesonero comenta que actualment l’edat d’ingrés a l’ocupació és cada vegada més elevada; no obstant, la discriminació comença poc després dels 40 anys, "de manera que es propicia una sortida primerenca del mercat laboral". "Si hi afegim que l’esperança de vida és en màxims històrics, la conclusió és que les persones estan més temps inactives que actives al llarg de la seva vida", ha afirmat.

Notícies relacionades

Amb tot això, ha apuntat que arribar als 35 anys cotitzats "és complicat" i ha remarcat que "qui hi arriba, només genera un 33% de l’import total de la jubilació, amb la qual cosa la situació es torna insostenible".

"Cada any augmenta el volum d’aturats més grans de 55 anys que acudeixen a la Fundació Adecco a la recerca d’una ocupació, però tenim serioses dificultats per donar-los resposta. No existeix prou focus polític i social, ni inversió pública, ni un pla de sostenibilitat per a un repte tan crític per al nostre mercat laboral", ha denunciat Mesonero