Anar al contingut

Denúncia de Facua

La web de Movistar deixa al descobert dades de milions de clients

Una errada de seguretat va permetre accedir a la facturació amb els noms, els domicilis i el desglossament de les trucades

Efe

La web de Movistar deixa al descobert dades de milions de clients

Facua-Consumidores en Acción ha denunciat aquest dilluns "un forat de seguretat" en la pàgina web de Movistar que ha permès accedir a les dades de facturació dels seus clients, amb els seus noms, domicilis, adreces electròniques i numeracions, així com el desglossament de les seves trucades.

Per la seva part, un portaveu de Telefónica ha explicat a Efe que l’error es va produir fa diversos dies, temps que no ha especificat, i que ha permès veure la facturació dels clients a través de la web, i ha afegit que no sap el nombre d’usuaris afectats que hi ha però que ja està solucionat.

Facua ha assenyalat en un comunicat que es tracta de "la bretxa de seguretat més gran en la història de les telecomunicacions a Espanya".

L’associació ha presentat aquest dilluns una denúncia contra Telefónica España i Telefónica Móviles davant de l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, a la qual ha sol·licitat l’obertura d’un expedient sancionador contra la multinacional espanyola.

Ha explicat que va comunicar l’existència de l’errada de seguretat ahir a la tarda i durant aquesta matinada la companyia ha eliminat funcionalitats de la seva web per evitar que les dades dels seus clients continuessin exposades, per la qual cosa avui ja no és possible accedir a la versió ‘online’ de les factures emeses des de l’agost del 2017.

Els responsables de la companyia mantindran aquest dilluns una reunió amb dirigents de l’associació, ha informat Facua, que ha detallat que la informació privada dels clients de Movistar ha sigut accessible per a qualsevol persona, sense necessitat que tingués coneixements d’informàtica.

Reglament europeu

Ha agregat que n’hi havia prou amb tenir una línia amb la companyia i després d’introduir a la web el DNI i la contrasenya, accedir a les dades de facturació i al demanar el visionament de qualsevol factura modificar el codi alfanumèric per passar a mostrar les factures d’altres clients.

Facua va acudir a un notari perquè verifiqués i aixequés acta de les irregularitats, i ara Movistar ha d’enviar una comunicació als seus clients per informar-los, segons recull el Reglament General de Protecció de Dades, ha afegit.

Ha recordat que el reglament europeu estableix que, en funció de la gravetat, els estats sancionaran les infraccions amb imports que poden assolir els 10 o 20 milions d’euros, però la llei espanyola limita aquestes multes a 300.000 i 600.000 euros.

Ha considerat "absolutament ridícules" les sancions màximes que estableix la normativa espanyola de protecció de dades i ha reclamat al Govern espanyol que les actualitzi.