El dret a la salut

Dos milions d'espanyols van renunciar el 2017 a medicaments per motius econòmics

Aquesta situació afecta uns 2.000 milions de persones a tot el món, fet que ocasiona 10 milions de morts a l'any

 

  / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un total de 2,18 milions de persones a Espanya no van poder comprar durant el 2017 els medicaments que els havien receptat en la sanitat pública per motius econòmics, una situació que afecta unes 2.000 milions de persones a tot el món i que produeix 10 milions de morts cada any, segons l’ONG de cooperació al desenvolupament, acció humanitària i emergència FarmamundiFarmamundi.

A través de la seva càtedra extraordinària, Farmamundi ha inaugurat aquest dilluns el curs d’estiu de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) sobre 'Accés a medicaments: inequitat global en el compliment del dret a la salut’, que s’estendrà fins dimecres al paranimf San Bernardo de Madrid.

Gràcies al recolzament de la Secretaria d’Estat de Cooperació Internacional i per a Iberoamèrica i el Carib (SECIPI), l’ONG analitzarà "les variables que impedeixen l’accés a medicaments amb igualtat i les claus de les polítiques globals entorn del dret a la salut".

En la inauguració del curs han sigut presents el catedràtic d’Història de la Medicina a la Universitat Complutense de Madrid, Luis Montiel, director del curs i codirector de la càtedra de Farmamundi; el president de la càtedra, el doctor Germán Velásquez; i la secretària general de Farmamundi, Sara Valverde.

"Reivindico una transparència més gran de l’actual model d’R+D, de les negociacions entre les autoritats sanitàries i les empreses i de les polítiques de màrqueting sovint allunyades d’elementals normes ètiques", ha reclamat Montiel, que impartirà aquest dimarts la ponència 'Estratègies de les empreses farmacèutiques sobre els prescriptors’.

Pressupost de l’OMS

Germán Velásquez ha abordat els assoliments i els desafiaments quant a l’accés a medicaments i la propietat intel·lectual. En aquest context, explica que el 84% del pressupost de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) està actualment "en mans d’un grup de donants voluntaris constituït per un petit nombre de països industrialitzats i fundacions filantròpiques d’aquests països, com la Fundació Bill i Melinda Gates".

Notícies relacionades

"Aquest és un dels problemes més greus que afronta l’OMS: com superar la pèrdua progressiva del control per part dels Estats membres del pressupost regular, públic i obligatori. En menys de 20 anys, el pressupost ha passat d’estar finançat en més del 50% amb fons públics (constituïts per les contribucions regulars), fins a l’actual 16. Aquesta situació compromet greument la independència i la direcció de les activitats de l’organització en el seu objectiu dels 'tres mil milions’ aprovats en el nou pla estratègic quinquennal de l’OMS", assegura el doctor Velásquez.

Per la seva part, l’expert en Salut Pública i Polítiques de Salut Fernando Lamata Cotanda ha explicat que l’accés als medicaments necessaris "està vetat a milions de persones al món pel preu excessiu que imposen les empreses farmacèutiques". "Aquestes despeses excessives no es poden sostenir per la majoria delssistemes públics de salut, de tal manera que van reduint altres recursos, com personal i equipaments necessaris, al mateix temps que soscaven els seus principis ètics: solidaritat, equitat, universalitat, accés”, ha assegurat.

Temes:

Pobresa