En llibertat provisional

Defensa no assignarà destí al guàrdia civil de 'La manada'

El ministeri es veu obligat a reincoporar Alfonso Jesús Cabezuelo "per imperatiu legal"

zentauroepp44169204 graf4549  sevilla  06 07 2018   alfonso jes s cabezuelo  uno180711161407

zentauroepp44169204 graf4549 sevilla 06 07 2018 alfonso jes s cabezuelo uno180711161407 / Raul Caro Cadenas

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Ministeri de Defensa ha informat que aquest dimarts, dia 17 de juliol, el Butlletí Oficial de la Defensa (BOD) publicarà la reincorporació al servei del guàrdia civil Antonio Manuel Guerrero "per imperatiu legal", tot i que al membre de 'La manada' no se li assignarà cap destí.

D’aquesta manera, s’aplica el mateix procediment, d’acord en aquest cas amb la llei de règim de personal de la Guàrdia Civil, que amb el militar també membre de 'La manada' Alfonso Jesús Cabezuelo.

En un comunicat, Defensa explica que es veu obligada a la reincorporació, segons el que disposen els articles 88.2 i 92.2 de la Llei 29/2014. "En el cas concret del guàrdia civil es continua aplicant la resolució ja adoptada el 29 de juliol del 2016 pel director d’aquest cos de no atorgar-li cap destí mentre no es dicti una sentència ferm o una interlocutòria de sobreseïment també ferma", assegura el Ministeri.

Fonts de la Guàrdia Civil van explicar l’11 de juliol passat que Antonio Manuel Guerrero, un dels cinc sevillans integrants de 'La manada' condemnat a nou anys per abusar sexualment d’una jove de 18 anys durant els Sanfermines del 2016, està en situació d’"actiu sense destinació", per la qual cosa cobra el sou base a l’espera que la sentència sigui ferma.

Aquell mateix dia el Ministeri de Defensa va informar que no assignaria destí al militar Alfonso Jesús Cabezuelo tot i que s’havia aixecat la seva situació de suspensió de servei i havia tornat a estar en actiu, una cosa que "no es podia evitar" d’acord amb la llei.

La Guàrdia Civil va obrir a Antonio Manuel Guerrero, agent en pràctica de 29 anys, un expedient disciplinari després que fos detingut per participar en aquesta agressió grupal junt amb un grup d’amics. Partint d’aquest expedient, segons van informar des de l’Institut Armat, aquest membre de 'La manada' va ser suspès d’ocupació.

El règim disciplinari de la Guàrdia Civil contempla sis tipus de situacions administratives: servei actiu, serveis especials, excedència, suspensió d’ocupació, suspensió de funcions i reserva.

En el cas d’Antonio Manuel, va ser condemnat també per robar el mòbil de la jove després de l’agressió sexual, tal com va reconèixer en el judici, per la qual cosa se li va atribuir un delicte lleu de furt, que suposa una pena de dos mesos de multa a 15 euros per dia. El tribunal també ha deconfirmar si el manté en llibertat, com a la resta de membres de 'La manada', després de personar-se en una oficina de la policia a Sevilla d’expedició del passaport.

Sanció i possible expulsió

Fonts de la Guàrdia Civil expliquen que, des del moment en què la sentència per l’agressió sigui ferma, s’obrirà un procediment reglat en el qual un oficial de l’Institut Armat serà designat com a instructor. Juntament amb un secretari hauran de valorar la infracció que ha comès el guàrdia civil a efectes d’aplicar la llei orgànica de règim disciplinari 12/2007.

Antonio Manuel s’arrisca a ser sancionat per una falta molt greu. La resolució que s’adopti serà firmada per la ministra de Defensa, Margarida Robles, a proposta del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, segons detallen les fonts coneixedores d’aquest tipus de procediments.

Notícies relacionades

A l’article 7.13 de règim disciplinari es regula la sanció per a qui "comet un delicte dolós condemnat per sentència ferma, relacionat amb el servei, o qualsevol altre delicte que causi greu mal a l’Administració, els ciutadans o les entitats amb personalitat jurídica."

"Les sancions disciplinàries", diu el règim de la Guàrdia Civil, "tenen com a finalitat la correcció de comportaments perjudicials per al servei o per als ciutadans, o lesius per al funcionament de la institució". En els casos de faltes molt greus, la sanció prevista va des de la separació del servei a la suspensió d’ocupació des de tres mesos i un dia a un màxim de sis anys; o pèrdua de llocs en l’escalafó.