Iniciativa saludable

Colònies en família sense mòbils ni tauletes

Fundesplai proposa estades per a pares i menors desconnectant de la tecnologia en el medi natural

colonias-en-familia1

colonias-en-familia1

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

La falta de cobertura que tant empipa els que hem fet dels aparells mòbils el nostre cervell extern i la nostra connexió amb el món la natura la imposa a certs racons rurals. Quan no hi ha més remei que desconnectar de la tecnologia perquè les ones electromagnètiques no hi arriben, la connexió amb l’entorn natural ens descobreix una altra connexió, sense interferències entre les persones, el contacte 'offline', la vida de carn i os, caminar, tocar i conversar mirant-se als ulls.

Partint de com és de necessària aquesta reconnexió entre les persones i la natura, la Fundació Catalana de l’Esplai organitza estades per a famílies amb menors de 16 anys a les seves cases de colònies proposant viure-les sense telèfons mòbils, tauletes ni ordinadors portàtils, centrant l’atenció en la convivència amb altres famílies al mig de camps i boscos, i participant en activitats guiades per un monitor.

Taller d’herbes naturals durant l’estada que organitza Fundesplai per desconnectar de la tecnologia. / FUNDESPLAI

En una masia del Montseny

Cinc famílies l’han experimentat aquest cap de setmana a la Traüna, una petita masia alparc natural del Montseny. "Hi vam arribar divendres abans de sopar. El sopar ja va ser molt natural: amanides de tomàquet amb fruita seca, cigrons amb verdures i iogurt ecològic," explica Blanca García Murria. Ella va arribar de Tarragona amb la seva parella, Joan Carles, i les seves dues filles, Blanca i Carla, de 7 i 3 anys. "La més gran, quan li vam dir que estaríem el cap de setmana sense mòbil, ens va dir: ‘¿Com?’. Doncs, sí, així és com havíem viatjat sempre abans. Quan jo anava de colònies, trucava als meus pares el primer dia per dir que havíem arribat bé i durant tota una setmana no sabien res de mi", recorda aquesta mare. "Abans de venir hem hagut d’avisar la família i els amics amb qui estem més en contacte per dir-los que si no contestàvem aquests dies és perquè estem en un cap de setmana de desconnexió d’aparells", precisa.

Un passeig pel parc natural del Montseny. / FUNDESPLAI

Notícies relacionades

"Diem dels nostres fills, però nosaltres també hi vivim enganxats. Jo, a Twitter, seguint l’actualitat política. Busques reforçar la teva opinió i això enganxa", confessa Raúl Alcaide, un altre pare de cap de setmana sense mòbils. "Tinc dos telèfons, el de la feina i el personal. El de la feina l’apago a les set de la tarda, perquè si no, tinc la temptació d’obrir el correu", diu. "En el personal tinc whatsapp amb diversos grups, un de la feina per a emergències, un altre d’amics i un altre d’amics amb les seves parelles, però silenciats, perquè en els grups de més de 20 persones, en un dia poden arribar a entrar 1.000 missatges," declara. "Ja gairebé no mirem la tele, seguim les notícies per les xarxes, en les quals tot va massa ràpid. No rasquem més enllà del titular que moltes vegades és tendenciós i la notícia que acompanya, buida de contingut," afegeix Alcaide. Per això, haver triat viure tres dies de desconnexió en el Montseny el porta a una altra reflexió: "L’objectiu ara és tornar a casa després del cap de setmana i aplicar coherentment hàbits més saludables de consum dels nostres aparells mòbils. Desconnectar del tot no ho pots fer, però hem de reflexionar sobre aquesta addicció i establir franges de desconnexió, conclou.

Sensacions de l’aquí i l’ara

"Disfruteu del moment i de les sensacions que transmet aquest lloc en aquest moment, sense estar pendents de fer una foto." És el missatge que Roger Duaso transmet a pares i fills asseguts al seu voltant en un camp, a punt d’iniciar una exploració de l’entorn per localitzar unes plantes aromàtiques. Ell és el monitor que guia en aquesta connexió amb la natura, responent dubtes mentre promou els beneficis de l’aquí i l’ara sobre l’herba. La seva proposta per al matí de dissabte és elaborar un oli d’hipèric, que nens i grans recolliran als voltants de la casa i s’emportaran a casa en un flascó de vidre per utilitzar després d’un cop. Aran, Maia i Marçal, de 10, 5 i 2 anys ho han fet amb els seus pares, Albert Costa i Alícia Vilaret. Ni pensaven en les seves tauletes. Tampoc quan han abraçat junts un castanyer de 400 anys al bosc. Del 27 al 31 d’agost hi ha dues noves oportunitats per viure uns dies així, desconnectats de tecnologia.

Hora de menjar a La Traüna. / FUNDESPLAI