La seguretat a casa

Els robatoris en vivendes augmenten el 20% a Catalunya amb la recuperació econòmica

Els investigadors esperen que el 2018 sigui pitjor que els dos anteriors amb les dades fins a l'abril

jose44286289 sant cugat  els mossos d esquadra i la policia municipal de 180713221723

jose44286289 sant cugat els mossos d esquadra i la policia municipal de 180713221723 / Robert Ramos

3
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano

Les xifres van donar un lleuger respir el 2016 i el 2017 als investigadors, però elsrobatoris amb força en vivendes (els que impliquen forçar una porta o una finestra) han tornat a disparar-se aquest any a Catalunya. Entre gener i abril, van augmentar un 19,70% respecte al mateix període de l’exercici anterior, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO de fonts policials.

“La previsió que fem, fent una projecció del primer quadrimestre de l’any, és que el 2018 serà notablement pitjor que els anteriors, donant per acabada la sèrie de dos anys en descens”, assenyala una font policial. El 2016 els assalts amb força en cases es van reduir en un 3,4% respecte del 2015 i, el 2017, un 2% comparat amb el 2016.

En el primer terç del 2018, la mitjana d’assalts a cases se situa en 2.300 al mes, una quantitat molt superior al compendi mensual dels últims cinc anys, que estava entre el 2.000 i els 2.200 robatoris amb força. Del total, el 80% dels robatoris s’efectuen en propietats habitades com a primera residència i el 20% restant en segona. En aquesta mateixa línia,els Mossos d’Esquadra han detingut 1.185 persones aquest any (el passat es van produir 990 detencions)i, contra tot pronòstic, l’increment podria obeir, entre altres factors, a la recuperació econòmica, segons les dades que estudien els investigadors.

“Tot i que a priori es pot pensar que la recessió contribuïa a l’auge d’aquesta delinqüència, els números ens indiquen que no només no és així, sinó que passa al contrari. Amb la crisi van baixar i és ara quan s’observa un repunt”,apunten les fonts consultades per aquest diari. Els experts també l’atribueixen a l’efecte crida que es produeix entre grups de delinqüència organitzada procedents d’Europa de l’Est.

Per la finestra

El modus operandi més fet servir pels lladres per entrar a la vivenda continua sent forçar la finestra (utilitzat en el 30% dels casos), seguit del forçament de porta (24%) i l’escalament (20%). I, tot i que els cossos de seguretat indiquen que els grups que duen a terme els robatoris són cada vegada més sofisticats, el mètode més utilitzat per accedir a les cases o pisos continua sent el de la radiografia. És la tècnica més clàssica i artesanal, i consisteix a introduir entre el marc de la porta “una làmina fina semirígida”,generalment de plàstic, que pot ser una targeta de crèdit o una radiografia,però aquest truc només serveix per accedir-hi si el propietari de la vivenda no ha tancat amb clau. 

Quant a les nacionalitats dels detinguts per aquests delictes, les dades també es mantenen respecte a les d’anys anteriors. El 30% dels arrestats pels Mossos d’Esquadra són d’origen magribí,mentre que el 20% són nascuts a Espanya. El tercer grup més nombrós l’integren albanesos, xilens i georgians. 

Tot i que el mes en què més robatoris amb força en vivenda es produeixen és el desembre, l’estiu propicia el seu augment. Del juny (quan hi ha un lleuger descens) al setembre, aquests robatoris pugen entre un i dos punts percentuals, i arriben a detectar-se uns 200 o 300 robatoris més el mes d’agost. Els lladres aprofiten l’absència dels habitants durant les vacances per anar a buscar el seu botí. Les zones de costa acumulen més denúncies per aquests delictes, tot i que és també quan els investigadors perceben més denúncies falses. 

Dades per prevenir

Notícies relacionades

La Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra té en marxa més de 200 investigacions en aquesta matèria. Els últims anys han introduït noves tàctiques d’investigació,insistint en el continu reciclat i l’especialització que cada vegada més exigeix aquesta delinqüència, i s’han convertit en una de les policies que més ha evolucionat en l’àrea d’intel·ligència.

“Donem molta més importància a les dades derivades de l’estudi dels fets i els autors, i d’aquesta manera podem atacar la problemàtica amb més encert i, en la mesura que sigui possible, prevenir delictes. Això ens ha permès, amb menys efectius, realitzar més detencions. Les dades d’arrestos no sempre reflecteixen més delictes, també és que ara es treballa millor i aquesta feina desemboca en millors resultats, en més detencions”, explica un mosso.

La llei suavitza la pena si la detenció no es produeix dins de la casa

Els investigadors vinculen l’augment de robatoris amb força a Catalunya amb l’efecte crida que es produeix entre grups de delinqüència organitzada procedents sobretot de països d’Europa de l’Est, que cada vegada sobresurten més en les estadístiques. Els policies alerten que la legislació processal i les penes de presó que es deriven dels seus delictes no contribueixen a reprimir-los.