AUDIÈNCIA NACIONAL

Condemnat a més de 12 anys de presó l'expresident de Fórum Filatélico

La sentència declara la inversió en segells "el paradigma de les estafes piramidals"

La resta de penes imposades als 20 condemnats oscil·len entre el mig any i els sis anys de presó

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Dotze anys després de la intervenció judicial de Fórum Filatélico, la Secció Primera del Penal de l’Audiència Nacional ha condemnat a penes que oscil·len entre els 6 mesos i els 12 anys i 4 mesos de presó 20 dels 27 acusats en el judici celebrat per aquesta estafa que la sentència qualifica com el“paradigma de les estafes piramidals”. 

L’expresident de l’entitat Francisco Briones és a qui s’ha imposat la pena més gran: 12 anys, 4 mesos i 16 dies de presó per estafa agreujada continuada en concurs amb insolvència punible i falsejament de comptes i blanqueig. Haurà de pagar, a més, una multa de 49,7 milions d’euros i, junt amb els altrescondemnats, indemnitzar amb més de 3.700 milions d’euros els 190.022 titulars dels 269.570 contractes filatèlics reconeguts per l’Administració Concursal al Jutjat Mercantil 7 de Madrid.

La sentència declara provat que entre el 1998 i el 2006 Fórum Filatético va captar massivament diners procedents de petits estalviadors –molts per més de 50.000 euros–, que tornava en el termini determinat amb un interès afegit superior al de les entitats financeres. Al·legava que ho podia fer per la revalorització dels segells, quan en realitat no tenien cap valor, perquè havien creat un mercat únic i no hi havia demanda per a ells.

La Sala condemna també com a còmplice de l’estafa l’exdirector general de Fórum Filatélico Antonio Merino a dos anys i tres mesos i una multa de 15,9 milions d’euros a l’aplicar-li l’atenuant de confessió, mentre que a l’exdirector jurídic Juan Ramón González li imposa sis anys i tres mesos. Els auditors José Carrera Sánchez i Rafael Ruiz Berrio han sigut condemnats com a cooperadors necessaris del falsejament de comptes a dos i un any de presó, respectivament. I la resta d’acusats, a penes d’entre sis mesos i quatre anys de presó i multes de fins als 63,5 milions d’euros.

Dilacions

El tribunal absol els quatre membres del Consell d’Administració jutjats perquè no existeix cap constància que intervinguessin en la presa de decisions estratègiques ni que tinguessin idea de l’estructura clandestina de l’empresa, ni de la xarxa d’interposició de proveïdors ni de la sortida de segells per tornar a ser adquirits.

La resolució, de la qual ha sigut ponent el magistrat Ramón Sáez, aplica a tots els condemnats l’atenuant de dilacions indegudes simple. S’acorda el decomís de nombroses finques i comptes bancaris i els diners dipositats en caixes de seguretat. També ordena que tots els diners que s’obtinguin en l’execució siguin posats a disposició de l’Administració concursal perquè ho distribueixi de manera ordenada entre els perjudicats.

Mercat tancat de segells

En la publicitat dels seus productes afirmaven que els segells es revaloritzaven de manera constant i sostinguda, i l’activitat es formalitzava en contractes de compravenda de lots de segells que encobrien la realitat econòmica de la transacció. 

D’aquesta manera, Fórum Filatélico havia construït un mercat tancat, aliè al del col·leccionisme de segells, sota l’aparença de compravenda de valors filatèlics, en el qual van arribar a integrar 268.804 clients, titulars de 393.754 contractes, que havia confiat a l’empresa més de tres mil milions d’euros.

Notícies relacionades

En aquest context, Fórum havia adquirit més de 121 milions de segells, un patrimoni que tenia escàs valor al mercat, perquè no hi havia demanda que l’absorbís i com que el

mercat era l’únic espai on els segells –l’actiu gairebé exclusiu de Fórum– podien aconseguir liquiditat, “era fictícia la idea que suportaven econòmicament la inversió del client més la retribució garantida, quan en realitat la filatèlia acumulada a grans masses per l’entitat, fins al punt d’haver-hi rebuig el mercat, estava sobreestimada de manera espectacular i tenia un escàs valor”.