paleontologia

Cavallets 'hipparion' de tres dits, un porc... descobertes noves espècies a Granada

La quarta temporada d'excavacions a Baza-1 permet localitzar exemplars d'entre 4 i 4,5 milions d'anys

hipparion

hipparion

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La quarta temporadad’excavacions paleontològiques al jaciment de Baza-1, a Granada, ha evidenciat la presència de noves espècies animals que, fa entre 4 i 4,5 milions d’anys, poblaven en terres que avui ocupa aquesta comarca.

Als mamífers trobats en anys anteriors s’afegeixen quatre animals nous: el cavallet de tres dits Hipparionun porc i dues espècies de carnívors, un de gran i un altre petit i, a més, peixos i fulls fòssils.

En total, des del 25 de juny fins al 8 de juliol s’han extret 359 nous registres en els 27 metres quadrats excavats, segons ha explicat el director de l’equip, Bienvenido Martínez Navarro. "Un jaciment únic per la seva riquesa per a aquesta cronologia", ha assegurat, en el qual s’ha mostrat convençut que es podrien trobar de 80 a 100 espècies diferents.

Nova campanya, noves espècies

Amb l’objectiu d’impulsar un coneixement més gran del jaciment entre la comunitat de científics i especialistes en paleontologia, ja es treballa en l’organització a Baza de les XXXV Jornades de la Societat Espanyola de Paleontologia, que s’han projectat per al mes d’octubre del 2019.

El que s’ha trobat aquesta campanya ha confirmat les expectatives d’inici de temporada: una abundant diversitat de fòssils, entre els quals destaquen nombroses restes corresponents a mastodonts, especialmentd’Anancus arvernensis. També de rinocerontsbòvids i tres molars de cavallet de tres dits Hipparion, que permetran determinar l’espècie a què corresponen, i d’altres tàxons que encara no havien sigut localitzades en aquest jaciment. Així doncs, s’incrementa la llista faunística, tals com una dent de porc, que són molt rares en el Pliocè, de dues espècies de carnívors, un de gran i un altre petit i, a més, peixos.

Coneixent el clima del jaciment

Notícies relacionades

Els investigadoes relaten que les restes de carbó vegetal i els fulls fòssils estan ajudant a conèixer millor el clima en el qual es va formar el jaciment, molt més càlid que l’actual, amb millor temperatura i molta més humitat del tipus mediterrani molt benigne o subtropical.

Aquest any s’han aplicat noves tècniques de documentació que permeten reproduir el progrés de l’excavació de manera tridimensional pràcticament i utilitzat les últimes tècniques fotogràfiques ambl’ús de drons.

Temes:

Granada